facebook

“Сидіння на діжці із порохом”: ДСНС закликала ввести місію ООН у Чорнобильську зону

Гасити вогонь на окупованій території не те, що проблематично, а й зовсім не вдається можливим, зазначили рятувальники.

Будь-яке загоряння у чорнобильських лісах має всі шанси перерости у масштабну пожежу з катастрофічними наслідками. Ситуацію можна охарактеризувати як сидіння на діжці із порохом.

Про це заявили в ДСНС України 29 березня.

“Рятувальники підтримують вимогу негайно вжити заходів по демілітаризації Зони відчуження Чорнобильської АЕС та введення туди спеціальної місії ООН, що має унеможливити подальше використання зони російськими військами”, – наголошується в повідомленні.

В ДСНС зауважили, що інформація про накопичення російськими військами арсеналу у Чорнобильській Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення є особливо небезпечною.

“ДСНС в межах компетенції відстежує ситуацію, проте вже можна говорити про те, що за таких умов будь-яке загоряння у чорнобильських лісах має всі шанси перерости у масштабну пожежу з катастрофічними наслідками”, – йдеться у повідомленні.

“Ситуацію можна охарактеризувати як сидіння на діжці із порохом, адже гасити вогонь на окупованій території не те, що проблематично, а й зовсім не вдається можливим”, – наголосили в ДСНС.

Коли масштабні пожежі у Зоні відчуження вирували 2020 року, ситуацію врятували праця українських надзвичайників, авіація та дощ. Проте умови сьогодення не дозволять залучити ані особовий склад, ані авіацію ДСНС.

“А про дощ молитимуться громадяни Білорусі, коли радіоактивний вогонь досягне їхнього кордону, з якого вони запускають ракети по Україні”, – наголошується в повідомленні.

Джерело.

Close