facebook

Сенат США одноголосно підтримав закон про активізацію програми ленд-лізу: що це означає для України

Сенат США відродив ленд-ліз – практику часів Другої світової війни, яка дозволяла Америці без трудомістких процедурних перешкод швидко поповнювати запаси союзників у боротьбі проти нацистської Німеччини.

Нині вона дозволить президенту Джо Байдену ефективніше відправляти зброю й інші предмети постачання Україні в умовах війни з РФ.

Програму ухвалили одноголосно увечері 6 квітня. Як повідомляє Politico, сенатори швидко підтримали цю пропозицію, оскільки українські Сили оборони довели, що вони можуть дати відсіч російським військам, які з кінця лютого обстрілюють мирні міста.

Американські законодавці вдалися до екстраординарної тактики, яка востаннє використовувалася під час найзначнішого глобального конфлікту 20-го століття. Експерти називають це ще однією ознакою того, що США та їхні союзники в Європі вважають, що російське вторгнення є екзистенційною загрозою ліберальному порядку.

“Це також свідчить про те, що західний світ вірить, що Україна тепер може перемогти у боротьбі з російськими окупантами”, – йдеться у матеріалі.

Конгрес нещодавно затвердив військову та гуманітарну допомогу Україні майже на $14 мільярдів, частину з яких уже було розподілено. У вівторок, 5 квітня, Державний департамент оголосив про виділення додаткових $100 мільйонів на комплекси Javelin та іншу техніку, внаслідок чого загальна допомога нашій державі в галузі безпеки з моменту вторгнення РФ 24 лютого сягнула $1,7 мільярда.

“Необхідність поповнення запасів збройних сил України набула більшої актуальності в останні дні, оскільки жорстокість російської війни ще більше викрилася. Законодавці швидко відреагували, зокрема, на термінові заклики президента України Володимира Зеленського”, – пише Politico.

Зазначається, що закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні від 2022 року прискорить передачу критично важливого військового обладнання та інших життєво важливих предметів постачання, скоротивши бюрократичну тяганину. Це дозволяє де-факто дарувати обладнання з положеннями, які передбачають, що країни-отримувачі повинні повернути гроші США пізніше.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував Сенату за ухвалення цього законопроєкту. “Це важливий перший крок до ленд-лізу, який сприятиме постачанню військового обладнання в Україну. Розраховуємо на якнайшвидше ухвалення в Палаті представників і на підпис президента США”, – написав він.

Що означає програма ленд-лізу
Ленд-ліз (англ. lend-lease, від lend – давати в борг і lease – здавати в оренду) – загальна назва системи надання одними країнами-союзницями по антигітлерівсь­кій коаліції іншим країнам-союзницям військової техніки, зброї, боєприпасів, спорядження, сировини, продовольства та послуг. Походить від назви закону США від 11 березня 1941 року, згідно з яким уряд мав право на умовах позики-оренди поставляти озброєння державам, чия оборона у воєнні роки визнана життєво важливою для безпеки США.

Після завершення Другої світової війни поверненню або компенсації підлягали лише ті матеріали, що не були використані, перероблені або втрачені під час бойових дій. Причому американці на оплату відповідних компенсацій надавали довгостроковий кредит. До кола тих, кому було надано допомогу за програмою ленд-лізу, увійшло 42 країни. Загальна вартість поставок становила $46-48 мільярдів (близько 13% усіх воєнних витрат США у роки війни, або понад 50% їхнього експорту).

Користь ленд-лізу для України
У Сенаті США законопроєкт про ленд-ліз для захисту демократії в Україні, який має на меті спрощення надання військової допомоги, представляла сенаторка від Демократичної партії Джин Шахін. Ініціатива з’явилася за підсумками поїздки делегації американських парламентарів у Київ на початку 2022 року.

Цей проєкт закону має наділити президента США розширеними повноваженнями швидше укладати угоди ленд-лізу безпосередньо з Україною та прискорювати постачання військового обладнання. Також він гарантує, що бюрократичні перепони не завадять адміністрації Байдена діяти швидко, щоб надати Києву інструменти, необхідні для захисту від РФ.

Сенатор Шахін довгий час керувала зусиллями в Сенаті, щоб притягнути Росію до відповідальності за її зловмисну ​​діяльність проти США та їхніх союзників.

“У міру того, як війна в Україні розгортається, якнайшвидша доставка військової допомоги має вирішальне значення для здатності країни захистити себе від неспровокованих нападів Путіна. Кремль робить жахливі напади по всій країні на цивільну інфраструктуру й націлюється на безневинних чоловіків, жінок і дітей”, – прокоментувала вона.

Джерело.

Close