facebook

Відпустки під час воєнного стану

Відпустки під час воєнного стану.



Чи може роботодавець відмовити у наданні навчальної відпустки під час дії воєнного стану?
▪️п.2 ст. 12 ЗУ “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» – у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.
Тобто, роботодавець може відмовити в тому числі і у наданні навчальної відпустки, за умови що працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури (ЗУ “Про критичну інфраструктуру”)
▫️Об’єкти критичної інфраструктури – об’єкти інфраструктури, системи, їх частини та їх сукупність, які є важливими для економіки, національної безпеки та оборони, порушення функціонування яких може завдати шкоди життєво важливим національним інтересам (п.13 ст. 1 ЗУ “Про критичну інфраструктуру”).

❓Працівниця виїхала за кордон і написала у вайбері, що хоче у відпустку без збереження зп. Як правильно оформити?
▪️Відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану надається на необмежену кількість днів. Якщо підприємство не належать до критичної інфраструктури, то немає обмежень щодо надання такої відпустки. Заяву та наказ для ознайомлення можна передати засобами електронного зв’язку.
❓У мене була щорічна основна відпустка 56 днів. Новим законом визначено що щорічна основна відпустка не може бути більше 24 днів. Виходить що 32 днів відпустки пропадуть?
▪️ 32 дні щорічної основної відпустки не пропаде. Їх можна буде використати після припинення воєнного стану. У п. 1 ст.12 ЗУ “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» мається на увазі, що під час воєнного стану що тривалість щорічної основної відпустки становитиме 24 календарних дні. Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, різниця днів відпустки не втрачається, а надаватиметься після закінчення дії воєнного стану.

❓Чи можна видати працівникам компенсацію за відпустку грошима?
▪️Компенсація за відпустку виплачується у випадку звільнення працівника, якщо ж з працівник продовжує працювати, то ч. 4 ст. 24 ЗУ “Про відпустки передбачено”, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

❓На підприємстві проводиться скорочення, чи можна буде звільнити працівників які зараз у відпустці?
▪️ч. 1 ст.5 ЗУ “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” передбачено, що у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку). У такому випадку дата звільнення має бути першим робочим днем після закінчення відпустки.
❗️Також, дуже важливо дотримуватись процедури скорочення, вона лишилась такою самою як і до оголошення воєнного стану.

Джерело.

Close