facebook

Відрізалu обидві руки на очах у доньки. Стало відомо про нові звірсtва окупантів в Україні

Правоохоронці вже зафіксували понад 5600 випадків, які кваліфікуються як воєнні злочини.

Подія: Після звільнення населених пунктів від рашистських окупантів залишаються десятки і сотні закатованих, скалічених людей, які піддавалися страшним тортурам — таким є обличчя “асвабажденія”, що прийшло в Україну, повідомила у Facebook омбудсменка Людмила Денісова.

Деталі і коментарі: Так, за її даними, у селищі Макарів на Київщині 80-річному чоловіку відрізали руки на очах у доньки. “Від отриманих ран він помер. В Ірпені двадцятирічну вагітну жінку згвалтували два рашисти. Вона втратила дитину. На Херсонщині 60-річного чоловіка били у присутності доньки — прикладами, палицями. Під час окупації сіл Ягіде та Лукашівка на Чернігівщині російські загарбники облаштували свій штаб у Вознесенській церкві. У ній знайшли тіла людей, ймовірно, місцевих мешканців, які були розстріляні російськими військовими”, — розповіла Людмила Денісова.

Про ще одну страшну історію у Макарові розповів у Telegram радник міністра МВС Антон Геращенко. За його словами, кадирівці жорстоко вбили жінку, котра не встигла евакуюватися. “Тетяна Задорожняк з 2012 року проживала у Макарові разом із чоловіком та собакою. Три роки тому, 16 березня, Covid забрав життя її чоловіка. Цього року, 15 березня, кадирівці жорстоко забрали життя у Тетяни. Коли кадирівці увійшли у селище, Тетяна у своєму будинку чекала на подругу, з якою вони мали поїхати. Один із окупантів вивів її у сусідній будинок, де гвалтував, а потім жорстоко зарізав. Ніхто не знає, скільки днів мучили жінку. Їй ніхто не міг прийти на допомогу, бо місцевих мешканців збирали і зачиняли у підвалах по декілька осіб. А тим, кому вдалося залишитися вдома, не можна було підходити до вікон — відразу лунала автоматна черга. Пізніше люди розповіли, що гвалтівника вбив російський солдат, а Тетяну похоронили у дворі цього ж будинку”, — написав Антон Геращенко.

Офіс генпрокурора повідомив, що за фактами катувань мирних жителів на Сумщині розпочато кримінальні провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни. За даними слідства, військовослужбовці збройних РФ під час окупації Тростянецької територіальної громади викрадали та катували мирних жителів. Зокрема, з власного будинку, погрожуючи зброєю, забрали 32-річного чоловіка. Більше доби його тримали в підвалі, били, забрали особисті речі та мобільний телефон. Також військові затримали 43-річного чоловіка на вулиці. Майже тиждень тримали у підвалі залізничного вокзалу у Тростянці. Під час перебування у полоні били, порізали ножем ногу, погрожували вбивством. Обох чоловіків відпустили. 21 березня поблизу села Білка у силосній ямі знайшли труп 45-річного чоловіка зі слідами катування. Його затримали військові рф 3 березня.

У Чернігівській області російські терористи розстріляли підлітків у спину, які стали свідками їхнього мародерства. Сталося це 4 березня у селі в Ніжинському районі, повідомляє Офіс генерального прокурора. 14-річний підліток з братом йшли до магазину й побачили, як окупанти його грабують. Хлопці почали тікати і були розстріляні у спину військовослужбовцями рф з автоматичної зброї. 14-річний хлопець загинув на місці, а його брат був поранений. Загалом з початку війни в Україні постраждали понад 513 дітей — 176 дітей загинули та більше 336 отримали поранення.

В інтерв’ю британському каналу Sky news генпрокурорка Ірина Венедіктова розповіла, що лише на Київщині від рук окупантів загинули 1222 людини. Вона зазначила, що українські правоохоронці загалом зафіксували щонайменше 5600 випадків, які кваліфікуються як воєнні злочини. “Звичайно, те, що ми бачимо на місцях у всіх регіонах України, це воєнні злочини, злочини проти людяності”, — зауважила вона.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив у Telegram, що технології з розпізнавання обличчя та штучний інтелект дозволяють знайти російських окупантів, які вчиняли звірства в Україні. “Насправді вже знайдено багато вбивць, які тероризували цивільних людей у Бучі та Ірпені. За короткий час ми встановимо всю інформацію про цих людей: їхні профілі у соцмережах, де і з ким вони служать та живуть. Сьогодні технології дозволяють знайти кожного, хто хоча б один раз потрапив в об’єктив. А з огляду на те, як вони люблять викладати фото в інтернеті, та на кількість камер у містах та будинках, це питання дуже швидко вирішимо”, — пояснив Федоров.

Джерело.

Close