facebook

Рятував під обстрілами картини Марії Примаченко – історія охоронця музею

28 лютого в Іванківський історико-краєзнавчий музей, де зберігалися роботи Марії Примаченко, влучив російський снаряд.

У музеї були полотна й інших митців, елементи народного одягу, речі побуту, зброя Другої світової війни та часів козацтва. Шок від події був неймовірним, адже окупанти нищать не лише теперішнє і майбутнє, але й минуле нашої держави. Проте, проект «Укрїнський свідок», повідомили радісну новину – більшість полотен всесвітньо відомої художниці вдалося врятувати. І зробив це звичайний герой – охоронець музею Анатолій з родиною і сусідами.

В своєму вчинку він не бачить нічого героїчного, каже що «було б соромно, якби все згоріло, а він «нічого не зробив би».

Тодішні події розгорталися дуже стрімко, згадує він.

«Снаряд вдарив, почало горіти… Ми вирішили, що треба рятувати. Вибили скло і почали виносити. Під обстрілами, під усім цим. Стріляли, а ми виносили, а що робить?» – розповідає охоронець.

Коли зранку Надія Бірюк, начальниця відділу культури прийшла до музею, то побачила складені картини. Розповідає, що зараз роботи Марії Примаченко зберігають у надійному місці, але за межами Іванківської громади.

«Я думаю, що ті, хто знищив наш музей, понесуть покарання перед всім світом, перед Господом Богом… Нашу історію хотіли знищити, знищити історію нашого краю» – сказала вона зі сльозами на очах.

Фото: обозрєватель.

Джерело.

Close