facebook

Путін хоче, щоб від Маріуполя лишилося саме каміння — Нуланд

Російська сторона блокує регулярний гуманітарний коридор з Маріуполя за вказівкою президента Росії Володимир Путіна.

Про це в інтерв’ю Суспільному сказала заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд. За її словами, Путін, який народився у Ленінграді після блокади “не придумав нічого кращого, ніж блокада прекрасного Маріуполя”.

“Ми повторюємо тижнями, що має бути відкритий регулярний гуманітарний коридор, має бути можливість для мирного населення евакуюватися, що має бути припинення вогню, мають дати доступ гуманітарній допомозі. І це Путін – той, хто каже “нєт” знову і знову. І це частина його звірячої брутальної практики”, — сказала вона.

Нуланд додала, що блокування евакуації — ще один воєнний злочин,

“Він хоче, щоб Маріуполь страждав, він хоче, щоб від Маріуполя лишилося саме каміння. Очевидно, ми хочемо дійти до стадії припинення вогню, евакуації… Але справа ще й у тому, щоб Путін зрозумів, що це ще один воєнний злочин, який він вчиняє і він буде відповідати за нього, якщо не дасть людям вийти”, — додала заступниця державного секретаря США.

Що відомо
У Маріуполі 21 квітня не відкрився гуманітарний коридор для евакуації мирних мешканців через обстріл з боку російських військ.
20 квітня заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар повідомив, що російські військові не припинили спроби штурму “Азовсталі” та не дозволили евакуюватись цивільним, які переховуються у підвалах заводу.
Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%. При цьому 40% Маріуполя не підлягає відновленню.
Маріуполь є однією з найгарячіших точок війни Росії проти України. Місто перебуває в облозі з початку березня, російські війська контролюють частину його території. Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей.
Крім того, за даними влади Маріуполя, російські окупанти завезли у Маріуполь мобільні крематорії. У блокадному Маріуполі залишається ще 130 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ.

Джерело.

Close