facebook

Арестович дав прогноз, на скільки може затягтися війна в Україні і що буде з Кримом та Донбасом

Активна фаза війни в Україні може вщухнути приблизно за два-три тижні, до 9 травня. Далі, ймовірно, до жовтня Росія періодично робитиме спроби наступу, але все вже залежатиме від дії санкцій та західної допомоги Україні.

Про це в інтерв’ю Медузі розповів радник голови Офісу президента Олексій Арестович. За його словами, найближчими тижнями РФ звітуватиме перед своїми громадянами про “якусь проміжну перемогу”.

“Через два, щонайбільше три тижні активна фаза (бойові дії. – Ред) загасає. Вони до 9 травня оголошують якісь проміжні перемоги, кажуть, що завдання виконано, і пропонують вступити до перемовин. Причому голосно починають кричати, що народ Донбасу вони захистили, проти України ніколи нічого не мали, забувши свої слова, що вони нас збиралися денацифікувати за 72 години”, – наголосив Арестович.

Він висловив невпевненість, чи українська сторона піде на переговори, оскільки народ вимагає знищувати і виганяти рашистів військовим шляхом. Тим більше Україна відстоює жорстку позицію, на яку РФ може не піти.

“А якщо не піде, це буде позиційна війна – з ударами артилерії, з рейдами спецназу, маленька і тактична, не “все за 72 години захопимо”, а війна за перехрестя, за конкретну хатинку. Росія спробує накопичити ще резерви, щоб періодично робити “якийсь напівнаступ”, – пояснив радник ОП.

За його словами, згідно з таким розкладом, приблизно в серпні країна-агресор спробує вдатися до нового наступу, але в цей час операція вже зменшиться за масштабами і стане приблизно, як АТО на Донбасі, а може, і ще менше, вважає Арестович.

“Якщо цей цикл провалиться, вони спробують ще накопичити сили, десь у жовтні буде ще одна спроба. А далі все залежить від того, як діятимуть санкції, чи вводитимуть нові і як йтиме в Україну західна допомога. Так може й до Нового року тривати”, – наголосив він.

Радник голови ОП уточнив, що це вже не буде активною війною, а, скоріше, позиційною з рідкісними, спорадичними спробами захопити позиції лінії фронту.

Арестович пояснив, що завдання Києва за підсумками війни – щонайменше, вийти на позиції до 23 лютого.

“Щонайбільше – повністю звільнити всю територію. Але ми чудово розуміємо, що це неможливо”, – додав він.

Питання Донбасу та Криму, за словами Арестовича, вирішуватиметься політико-дипломатичним шляхом, оскільки для наступу там потрібна набагато більша кількість техніки – невідомо, чи зможе Захід нам її надати.

Джерело.

Close