facebook

“Він з’їхав з глузду”. Лавров порівняв Зеленського з Гітлером “через єврейську кров”

В Офісі президента вважають, що Москва шукає аргументи для виправдання масових убивств українців.

Подія: Міністр закордонних справ росії Сергій Лавров дав розлоге інтерв’ю італійській телекомпанії Mediasat, в якому багато говорив про Україну.

Деталі і коментарі: Ведучий нагадав йому слова Володимира Зеленського про те, що “денацифікация”, про яку заявляв Кремль на початку війни, не має сенсу, оскільки в Україні немає нацистів, а сам він єврей. У відповідь Лавров заявив: “Чув, як він сказав, що ми демілітаризацію і денацифікацію навіть не будемо обговорювати на переговорах”. “Він висуває аргумент: яка може бути нацифікація, якщо він єврей. Можу помилитися, але у Гітлера теж була єврейська кров. Це абсолютно нічого не означає. Мудрий єврейський народ каже, що найзатятіші антисеміти, як правило, євреї. “У сім’ї не без виродка”, як у нас кажуть”, — сказав Сергій Лавров, якого цитує сайт МЗС Росії, пише bbc.com.

У відповідь керівник МЗС Ізраїлю Яір Лапід написав у Twitter: “Висловлювання міністра закордонних справ Лаврова — це обурлива і непоправна заява, а також жахлива історична помилка. Євреї не вбивали себе під час Голокосту. Найнижчий рівень расизму щодо євреїв — це звинувачувати самих євреїв в антисемітизмі”. Ізраїль чекає на вибачення від Лаврова і викликав російського посла “на килим”.

Голова правління меморіального комплексу Голокосту “Яд Вашем” Дані Даян назвав слова Лаврова про єврейське коріння Гітлера “необгрунтованою, небезпечною маячнею, яка заслуговує на засудження”, пише censor.net. Антидифамаційна ліга також відреагувала на інтерв’ю глави російського МЗС: “У відчайдушних спробах виправдати вторгнення в Україну Лавров звертається до образливих та помилкових порівнянь. Слід негайно припинити зловживання нацизмом, Гітлером та Голокостом”.

“Міністр Лавров не зміг приховати глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт. Його огидні коментарі образливі для Президента Зеленського, України, Ізраїлю та єврейського народу. У ширшому сенсі його слова демонструють, що сучасна Росія сповнена ненависті до інших народів”, — відреагував у Twitter міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Радник українського президента Михайло Подоляк назвав заяви Сергія Лаврова відверто антисемітськими. “Намагаючись переписати історію, Москва просто шукає аргументи для виправдання масових убивств українців”, — зауважив він у Twitter. На думку Подоляка, росія неадекватно оцінює світ і своє місце в ньому, звинувачує єврейський народ у провокуванні війни, переглядає світову історію на користь нацизму та права на вбивство, розширює військовий арсенал, не гребуючи технологіями тероризму та геноциду.

Колишній шведський дипломат і урядовець Карл Більдт написав у Twitter, що російський міністр закордонних справ” досягнув успіху, показавши, що він повністю з’їхав з глузду”.

“Перебільшена реакція на черговий висер Лаврова свідчить про подальший катастрофічний брак розуміння російської верхівки. Кремлівські вожді — шовіністи. Як можна сподіватися, що шовініст не буде ще й антисемітом? У нас багато говориться про боротьбу з російською пропагандою. Насправді я би навпаки дозволив путіним і лавровим говорити увесь час все, що вони думають і як відчувають. Думаю неображених в світі не залишиться вже за тиждень. Імперський пафос, націоналістична зверхність, шовіністична ненависть росіян є найкращою антиросійською пропагандою”, — написав у FB нардеп Богдан Яременко.

Джерело.

Close