facebook

“Ми не пошкодуємо сил, щоб змусити Путіна й Лукашенка відповісти!” Потужна заява за підсумками саміту G7 із Зеленським

Лідери Великої сімки (G7) 8 травня провели спеціальне засідання, на якому виступив президент України Володимир Зеленський.

За підсумками саміту політики заявили: Росія порушила безліч міжнародних норм у своїй неспровокованій війні проти суверенної країни – зокрема Статут ООН, який був створений після Другої світової, щоб вберегти майбутні покоління від лих війни. І Володимир Путін, і його пособники – як Олександр Лукашенко – мають відповісти за злочини.

Спільна заява була оприлюднена увечері в неділю, 8 травня, на сайті Білого дому. Наголошується, що через 77 років після Другої світової президента РФ Путін і його режим вирішили вторгнутися в Україну.

“Такі дії ганьблять Росію та історичні жертви її народу”, – вказали в G7.

Пресслужба вказала: лідери Великої сімки мали честь послухати промову Зеленського. Українського лідера запевнили “у повній солідарності та підтримці мужнього захисту суверенітету й територіальної цілісності його країни, боротьби за мирне, процвітаюче та демократичне майбутнє в межах її міжнародно визнаних кордонів”.

Зі свого боку Зеленський сказав, що кінцевою метою України є забезпечення повного виведення російських військ з усієї території країни та забезпечення її здатності захистити себе у майбутньому.

“Україна вступила в переговори з міжнародними партнерами щодо механізмів безпеки для життєздатного повоєнного мирного врегулювання”, – повідомили у G7.

Організація вказала, що готова й надалі брати на себе зобов’язання, щоб допомогти українській державі та ЗСУ, і розширюватиме співпрацю.

Від початку війни Велика сімка пообіцяла додаткові 24 млрд доларів для України на 2022 рік. Вона закликала партнерів приєднатися.

“Найближчими тижнями ми збільшимо нашу колективну короткострокову фінансову підтримку, щоб допомогти Україні закрити дефіцит фінансування й надати базові послуги своєму населенню, а також розробимо варіанти… для підтримки довгострокового відновлення і реконструкції”, – сказано в заяві.

Лідери G7 прямо повідомили, що по цивільному населенню та цивільній інфраструктурі України завдаються невибіркові удари. “Ми вражені масштабними людськими жертвами, посяганнями на права людини та руйнуваннями, які дії Росії завдали Україні”, – вказала організація.

Наголошується, що за жодних обставин цивільні та особи, які не беруть активної участі в бойових діях, не можуть бути законними цілями.

“Ми не пошкодуємо зусиль, щоб залучити президента Путіна, а також архітекторів та посібників цієї агресії, включаючи режим Лукашенка в Білорусі, до відповідальності за їхні дії відповідно до міжнародного права”, – попередили у G7.

Вони не визнають маріонеткових нелегітимних “органів влади”, якими окупанти намагаються замінити демократично обрані українські органи місцевого самоврядування.

“Ми продовжимо протидіяти російській стратегії дезінформації, яка навмисно маніпулює світовою, зокрема російською, громадськістю, сподіваючись приховати провину російського режиму в цій війні”, – заявили політики, повідомивши про продовження санкційного тиску на Кремль.

Про які санкції проти РФ говорять у G7
По-перше, G7 пообіцяли поступово знижувати залежність від російських енергоносіїв, зокрема шляхом поетапного припинення чи заборони імпорту російської нафти. Робити це хочуть так, щоб дати світові час для забезпечення альтернативних поставок.

По-друге, країни хочуть заборонити “або іншим чином запобігти” наданню ключових послуг, від яких залежить Росія. “Це посилить ізоляцію РФ у всіх секторах її економіки”, – повідомила пресслужба.

По-третє, заходи проти російських банків, пов’язані зі світовою економікою та “системно критичні для російської фінансової системи”.

“Ми вже серйозно підірвали здатність Росії фінансувати свою агресивну війну, націлившись на її Центральний банк та її найбільші фінансові інститути”, – заявили світові лідери.

По-четверте, вони хочуть продовжити боротьбу із пропагандою російського режиму. Респектабельні приватні компанії не повинні приносити дохід російському режиму чи його філіям, які живлять російську військову машину.

“По-п’яте, ми продовжимо й посилимо нашу кампанію проти фінансової еліти та членів сімей, які підтримують президента Путіна у його військових діях і розбазарюють ресурси російського народу. За погодженням із нашою національною владою ми накладемо санкції на додаткових осіб”, – анонсувала Велика сімка.

Джерело.

Close