facebook

Здається, Макрон підіграє путіну. Яка вона — політика господаря Єлисейського палацу

Зеленський заявив, що президент Франції пропонував йому поступитися суверенітетом, аби закінчити війну.

“Мені здається, це не дуже коректно. Ми не готові зберігати щось комусь і втрачати свої території. Це не дуже справедливо. Це втрачений час”, — заявив Президент України Володимир Зеленський італійському каналу Rai.

А у День Європи французький президент заявив, що вступ України до ЄС може затягнутися на роки, тому він пропонує натомість створити “європейську політичну спільноту”. Не дивно, що експерти відразу назвали це маневрами Макрона, мета яких — ускладнити вступ України до ЄС.

Чому господар Єлисейського палацу діє так, наче всіляко намагається підіграти путіну?

— Це можна пояснити інтенсивними економічними зв’язками Франції та рф, — каже Ігор Петренко, директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень. — Еммануель Макрон намагається задовольнити інтереси своїх спонсорів, котрі зав’язані на росії. Тому президент Франції й пропонував Україні відмовитися від частини території, а саме Донецької та Луганської областей в їх адмінкордонах, щоб закінчити війну, допомігши при цьому не втратити обличчя володимирові путіну.

Макрон нині дуже схожий на британського прем’єра Невілла Чемберлена. Господар Єлисейського палацу ще до війни шукав нових точок дотику з володимиром путіним. У Франції шалена інфляція, добробут французів падає. Це ледь не дало Марін Ле Пен перемогти Макрона на президентських виборах. Це й підштовхує його до таких ініціатив.

— У Франції особливе ставлення до росії, йому вже понад 200 років, — додає Євген Магда, кандидат політичних наук, директор Інституту світової політики. — Французька мова була мовою спілкування російської аристократії до 1917 року. Франція має тісні зв’язки з росією, в Парижі діє потужний російський культурний центр. Проросійськість — усталений тренд французької політики.

Очевидно, Еммануель Макрон не просто так це робить. У Франції є лобі, прихильне до кремля й путіна, воно й ініціює такі заяви Макрона.

— Чи можна чекати найближчим часом візиту високопосадовців Франції до України? Адже за час війни ніхто з них в Україну не приїжджав, навіть міністр закордонних справ.

І. Петренко:

— Така ймовірність є. Звісно, якщо в Україну приїде міністр закордонних справ Франції, то, крім Києва, йому запропонують поїхати в Бучу, Бородянку, Ірпінь. Стоячи на руїнах будинків у цих містах, французькі політики не зможуть закликати до примирення з росією чи територіальних поступок. Це видаватиметься нікчемним.

— Якою є французька підтримка України зброєю?

Є. Магда:

— Франція надала САУ “Цезар” та протитанкові ракетні комплекси “Мілан”. Тобто зброю Париж нам постачає.

І. Петренко:

— Франція — великий виробник озброєння. Але вона не має політичної волі, щоб забезпечити нам більші поставки. Гадаю, цього не буде до кінця парламентських виборів у червні.

Джерело.

Close