facebook

Пенсіонери за кордоном: чи мають право на українську пенсію ті, хто втік від війни

Питання спірне та залежить від індивідуального підходу


Через війну багато українців залишили свої домівки та поїхали шукати прихисток за кордоном. Серед біженців на лише молодь, але й пенсіонери.
Їх цікавить, як продовжити виплату своєї пенсії перебуваючи за межами України. Експерт з пенсійного питання Сергій Коробкин, у статті “На пенсії” зазначає, що згідно з чинним законодавством, пенсія в Україні щомісячно виплачується поштою за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера.

Також пенсію можуть виплачувати за довіреністю, але її щороку слід оновлювати.

Виїжджаючи за кордон пенсію повинні були припинити виплачувати, але чіткості в цьому питанні немає, адже зараз отримують пенсії на свою банківську картку, і цей процес не контролюється. Наразі діє механізм, якщо протягом року пенсіонер не користується своєю банківською карткою, то виплату припиняють.
— зазначає Коробкін.

Отримати пенсійні виплати, які були недоотримані, можна, але не більше ніж за три роки. Одночасно одна особа може отримати пенсію за 12 місяців.

Для того, щоб отримати кошти, які не отримав пенсіонер, слід звернутися в Пенсійний фонд.

У разі виїзду на постійне місце проживання, все залежить від того, до якої країни здійснюється переїзд. У багатьох країнах Україна не має ніяких пенсійних угод, тому відмовившись від української пенсії людина сама мусить пристосуватися до життя в новій країні.

А з якими країнами існують угоди, які передбачають пропорційні принципи пенсійного забезпечення, або на підставі домовленості.

Якщо людина працювала в іншій країні та повернулася жити далі в Україні, то їй слід звернутися до пенсійного фонду та заповнити спеціальний формуляр і та країна з якої повернулася людина, буде виплачувати частину пенсії.

Джерело.

Close