facebook

В Україні планують впровадити банківські сертифікати

Глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики від фракції “Слуга народу” Данило Гетманцев запропонував ввести новий вид цінних паперів – банківські сертифікати.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

У Раді законопроєкт №1112 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо фінансових інструментів банків був зареєстрований 29 серпня.

Проєкт закону передбачає банківські сертифікати двох видів – процентні та дисконтні.

Емісія банківських сертифікатів може бути разовою та серійною.

У пояснювальній записці до законопроєкту наголошується, що банківський сертифікат об’єднують властивості банківського вкладу і цінних паперів. Він має зручний технологічний механізм випуску та обслуговування.

На відміну від ощадних (депозитних) сертифікатів, банківський сертифікат існуватиме у бездокументарній формі, і тому матиме зручні для власника механізми обліку та обігу на вторинному ринку.

Банківський сертифікат із невеликою втратою прибутковості можна буде продати іншому банку чи особі (зокрема, на фондовій біржі із застосуванням механізмів гарантування виконання угод за принципом “поставка цінних паперів проти оплати”), або відчужувати будь-яким іншим способом у зручний час без необхідності особистого звернення в банк-емітент і проходження великої кількості бюрократичних процедур переоформлення сертифіката на іншу особу.

Close