facebook

Українці, які виїхали за кордон через війну, можуть залишитися без квартир: Спливли небезпечні подробиці

Шахраї вигадали аферу з квартирами українців, які виїхали за кордон.

Чимало українців виїхало за кордон, залишивши без нагляду своє житло. Шахраї вирішили цим скористатися та почали використовувати схему обману з квартирами. Юрист Іван Кудояр у Facebook поділився деталями.

Він поділився, що лише за останні два місяці зіткнувся із двома випадками шахрайства. Також юрист детально описав, як орудують шахраї, щоб українці могли захистити своє майно, а ті, хто потребує житла – не стати жертвою аферистів.

Злочинці шукають в інтернеті потрібну квартиру, власники якої виїхали за кордон. Потім вони здають житло за домовленістю або взагалі без неї.

Вони використовуючи “лівий” паспорт укладають договір оренди з тими, хто бажає і потребує житла. Після цього вони підробляють паспорт власника квартири.

Юрист поділився, що на “чорному” ринку купити фальшивий паспорт можна за суму від 200 до 2000 доларів. Сума залежить від того, якої якості та наповнення документа хоче замовник.

Аферисти далі ще й можуть підробити документи, що встановлюють право, або ж можуть отримати дублікати.

Після цього аферисти показують квартиру потенційним покупцям, які продають за заниженою ціною.

Юрист вирішив дати кілька порад українцям, які виїхали та мають в Україні квартири чи інше майно та переживають, що можуть стати жертвами таких шахрайських схем.

Вони допоможуть уникнути можливого відвідування суду з метою довести, що нерухомість справді ваша, а не шахраїв. Отже, слід зробити таке:

Потрібно самостійно або за допомогою нотаріуса зайти до Реєстру майнових прав. Там ви зможете переконатися, що з вашим майном все гаразд;
Якщо залишаєте на тривалий термін житло без нагляду, тоді варто оформити договір позики (іпотеки) з кимось із близьких. Нотаріус накладе обмеження на розпорядження квартирою.
Якщо з будь-яких причин ваша квартира не внесена до реєстру майнових прав, тоді юрист радить це зробити швидше.
Працюйте лише з тими рієлторами, які перевірені.
Дізнайтесь більше інформації про орендаря: де працює, активність у соціальних мережах, його життєву ситуацію, його рідних. При оренді житла варто взяти у нього якісь документи, наприклад, посвідчення водія.
Якщо й просто здаєте своє житло і перебуваєте в Україні, частіше навідуйтесь на орендовану квартиру з метою перевірки людей, які там мешкають.

Джерело.

Close