facebook

“Надходження скоротяться, долар приголомшить подорожчанням”: експерти сказали, коли курс валют вразить українців

У перший день травня долар у банках подорожчав на 10 копійок у продажу та на 5 копійок у купівлі (37,50/38,02 грн/долар). Євро у продажу виріс до 41,80 грн/євро (5 копійок), а купують євро банки в середньому за 41 гривню.

Як інформує “biz.today.ua”, якщо порівнювати по банкам, то 1 травня найвищий курс продажу доларів встановили Ощадбанк – 38,60 грн/долар, OTP Bank та ПУМБ – по 38,25 грн/долар.

У свою чергу найдешевше долар можна купити в Укргазбанку – 37,70 грн/долар, ПриватБанку – 37,72 грн/долар та Сенс Банк – 38 грн/долар.

При цьому найдешевше купити американську валюту можна в OTP Bank – 36,90 грн/долар, Укргазбанку – 37 грн/долар та ПриватБанку – 37,22 грн/долар.

Курс долара в обмінниках, станом на 1 травня, в середньому становить 37,75 грн/долар у купівлі та 37,85 грн/долар у продажу. Євро обмінники купують у середньому по 41,40 гривні, а продають за 41,58 грн/євро.

Найближчого тижня очікуються несуттєві коливання курсу валют. Обсяги продажу доларів наприкінці квітня зросли, що вказує на помітне зростання попиту на валюту серед українців.

Зважаючи на те, що в Україну регулярно надходить міжнародна допомога та іноземні кредити, наразі загрози для девальвації безготівкової гривні немає. Проте у травні експортні надходження можуть скоротитися, зазначають експерти.

По-перше, це пов’язано з частими блокуваннями РФ Чорноморської зернової ініціативи, а також із погрозами росіян вийти з угоди. По-друге, до певного скорочення експорту та валютних надходжень також можуть призвести проблеми з вивезенням української аграрної продукції до країн ЄС, адже Єврокомісія з травня забороняє імпорт української пшениці, кукурудзи, ріпаку, соняшнику та олії.

Багато залежить і від ситуації на фронті. Хід військових дій впливає на коливання курсу та стабільність гривні.

Джерело.

Close