facebook

Обмінники в Україні відмовляються приймати долари

Українців попередили, з обміном яких купюр можуть виникнути проблеми.

Як стало відомо, деякі купюри американської валюти відмовляються приймати в обмінниках. Інформація про це з’явилася на сайті fakty.

Отже, як кажуть у цьому матеріалі, що серед людей ходять чутки, що старі долари вже не дійсні в Україні, мовляв, вони виходять із обігу, тому їх не хочуть приймати та обмінювати в обмінниках.

Отож українські обмінники відмовляються приймати застарілі банкноти долара. Старими вважають купюри, випущені 1996 року.

Справа в тому, що після 1996-го в США почали випускати купюри з оновленими захисними елементами та повністю змінили дизайн, тому деякі касири обмінників не можуть відрізнити фальшивих грошей від справжніх. Особливо це стосується доларів, яким понад 26 років.

Однак говорити про те, що старі долари виходять із обігу, зарано. У Національному банку зазначають, що комерційні та державні банки зобов’язані приймати долари старого зразка, тобто 1996 випуску.

“Жодних законів або постанов, які визначають, що долари певних років недійсні, немає. Всі долари, випущені з 1914 року до теперішнього часу, вважаються дійсними!” — зазначили у НБУ.

Однак, деякі обмінники все одно не хочуть приймати долари. На гарячій лінії НБУ зазначили, що проблеми можуть виникнути, якщо купюра пошкоджена або надто зношена.

Вам можуть відмовити приймати купюру:

яка має кілька ушкоджень;
яка дуже зношена;
порвану;
де є плями фарби.
Також слід звернути увагу на те, що якщо купюра пошкоджена, банк стягує з вас комісію під час обміну.

У деяких випадках банк може запропонувати надіслати таку купюру на обмін іноземному банку-кореспонденту. За цю послугу доведеться заплатити окремо.

Тобто, в Україні залишаються дійсними долари всіх років випуску. Але якщо ви з певних причин хочете обміняти застарілу купюру на нову, можете звернутися до будь-якого банку України. Там мають здійснити такий обмін.

Зверніть увагу, що не всі банки зможуть обміняти застарілу банкноту. Деякі касири відмовляють у угоді, хоч жоден банк не має права цього робити. Проте діяльність касира регламентується не лише НБУ, а й внутрішніми розпорядженнями самого банку.

Джерело.

Close