facebook

Долар по 40?: Експерти розповіли, яким буде курс на початку червня

Спеціалісти вважають, що є причини, які можуть підштовхнути долар до росту.

У 2023 році гривня помітно зміцнилася відносно долара і наразі її вартість не перевищує 37,8 грн. Але існує можливість росту американської валюти.

Детальніше про це у коментарі для 24 каналу розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Голова ради незалежної асоціації банків України Олена Коробкова раніше розповіла, що від липня поточного року на валютний ринок може негативно вплинути повернення до довоєнної системи оподаткування пального.

“Таким чином, зросте імпорт цієї продукції до України за так званими “старими” цінами, що активізує попит на іноземну валюту. Відповідно, курс може коливатися в межах 38-40 гривень”, – зазначила Коробкова.

Економічний експерт Борис Кушнірук пояснив, що в такій ситуації попит на валюту може навпаки зменшитися:

“Усе пальне ми імпортуємо. Якщо воно внаслідок оподаткування зросте в ціні – то попит на нього може скоротитися. Відповідно, попит на валюту, яка необхідна для придбання нафтопродукту, теж скоротиться”.

Можливі причини здорожчання долара
Спеціаліст вважає що це можливо, якщо Національний банк України відпустить курс згідно з домовленостями МВФ.

“Я ставлюся до цього критично. Коли вони говорять, що потрібне вільне ціноутворення на долар, то це потрібно здійснювати в нормальних умовах. Зараз в Україні експорт вдвічі менший за імпорт, а всю різницю закриває НБУ. Тобто ринку немає. Натомість у нас є один гравець, у цьому випадку Нацбанк, який і буде все визначати”, – пояснив Кушнірук.

Яким буде курс на початку червня
Економічний експерт зазначив, що курс у червні залежатиме від рішень НБУ. Якщо він піде на планову девальвацію – то може призвести до відповідного знецінення готівкової гривні до долара.

“За таких умов готівковий курс може знизитися на 3-5%. На початку можливо навіть на більший відсоток, але згодом “відкотиться” назад”, – підсумував економічний експерт Борис Кушнірук.

Нагадаємо, на думку доктора економічних наук Олексія Плотнікова, протягом наступного тижня, 15-21 травня, курсові показники залишатимуться в тих самих параметрах. Експерт переконує, що Україна зараз отримує грошову допомогу від західних партнерів, різноманітні гранти та кредити, тому іноземної валюти у нас достатньо. Загалом наступного тижня українці спостерігатимуть в обмінних пунктах ті ж самі показники, які є наразі, а саме 37-38 гривень за долар.

Джерело.

Close