facebook

Військові мають право звільнитися навіть під час мобілізації: що треба знати

Законом закріплений певний перелік громадян, які мають право звільнитися з військової служби у війну

В Україні триває повномасштабне вторгнення росії та діє загальна мобілізація. Так мобілізації підлягають усі військовозобов’язані призивного віку від 18 до 60 років.
Однак за певних обставин військовозобов’язані мають право звільнитися з військової служби під час війни.

Керуючий партнер Адвокатського об’єднання “ЮніМайндс” Марина Гаврилюк розповіла в коментарі Новини.LIVE, які категорії осіб можуть бути звільнені з армії під час війни.

“В умовах воєнного стану військовослужбовці можуть звільнитися за станом здоров’я – якщо є постанова ВЛК про непридатність до військової служби з подальшим виключенням з військового обліку. Також вони можуть бути звільнені за віком або якщо набрав законної сили обвинувальний вирок суду, яким призначено покарання у вигляді позбавлення чи обмеження волі або позбавлення військового звання”, — зазначила Гаврилюк.
Юрист звертає увагу також на те, що під час воєнного стану військовослужбовець має право звільнитися за сімейними обставинами.

Закон України “Про військовий обов’язок та військову службу” містить повний перелік таких обставин:

  • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
  • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
  • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
    перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

Джерело.

Close