facebook

Юристи повідомили про можливість мобілізації всіх членів сім’ї та граничний вік служби у ЗСУ

Військовий стан та мобілізацію продовжили в Україні до 18 серпня. Юристи повідомили про можливість мобілізації всіх членів сім’ї та граничний вік служби у ЗСУ.

Граничний вік для служби у ЗСУ
В умовах повномасштабної війни з Росією до української армії можуть призвати чоловіків віком 18-60 років. Йдеться про осіб, які не мають відстрочки від мобілізації, і стан здоров’я яких дозволяє їм служити. Граничний вік військової служби від рядового до старшого офіцера – 60 років. Адвокат Роман Симутін повідомив, що для вищих офіцерів він на п’ять років більший.

Граничний вік перебування на військовій службі до 45 років застосовується виключно для проходження служби у мирний час, а не зараз, коли у державі особливий період.

Мобілізація всіх членів сім’ї
В Україні під час війни можуть мобілізувати всю родину. У ЗСУ закликають громадян, які можуть виконувати військовий обов’язок. У чинному законодавстві відсутні норми щодо точної кількості осіб із однієї сім’ї, які можуть бути призвані до армії.

Адвокат Ростислав Кравець уточнив, що призову не підлягають громадян, близькі родичі яких зникли безвісти чи загинули під час проведення АТО чи повномасштабної війни з рашистами. Йдеться про дружин, чоловіків, дітей і батьків, братів, сестер, бабусь і дідусів військовозобов’язаного.

Мобілізацію уникнути сім’ї, які виховують неповнолітніх дітей, яких не можна залишити без нагляду хоча б одного з батьків. Таким чином, можуть призвати до ЗСУ чоловіка, а дружину – ні. Якщо діти повнолітні, їх можуть мобілізувати, як і батьків.

Наразі українці позбавлені права відмовитися від мобілізації. Юрист Ілля Шипко наголосив, що за це передбачено кримінальну відповідальність:

“Якщо проаналізувати Єдиний державний реєстр судових рішень, то можна знайти цікаві справи про те, що деякі громадяни все ж таки пишуть відмову від мобілізації в ТЦК СП із зазначенням обставин, у зв’язку з якими вони відмовляються від проходження військової служби. Така відмова є підставою для притягнення такої особи до відповідальності”.

Джерело.

Close