facebook

У водіїв щелепи відвисли: Бензин на АЗС подорожчає одразу на 10 грн

В Україні очікується підвищення цін на пальне.

З 1 липня поточного року довоєнні ставки ПДВ на пальне будуть підвищені з 7 до 20%. Це призведе до підвищення цін на бензин із дизелем, зокрема, до 10 гривень за літр. Про це пише “24 економіка”.

Таке збільшення цін на пальне очікують експерти та учасники ринку. Національний банк також зазначає, що підвищення цін розпочнеться одразу після запровадження нових ставок ПДВ.

Паливний експерт Сергій Куюн упевнений, що подорожчання не вплине на попит на пальне. Він вважає, що потреба у переміщенні залишиться незмінною як у звичайних людей, так і у бізнесу. Проте ціни на бензин та дизель значно зростуть: за прогнозом Куюна, бензин подорожчає на 10-11 гривень за літр, дизель – на 8 гривень за літр, а ціна на автогаз зросте на рівні 3 гривні за літр.

Експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук також очікує на суттєве підвищення цін на паливо. На його думку, ціна на бензин може зрости на 5-7 гривень за літр, а дизель – на 7 гривень за літр. Ціна на автогаз також підвищиться і становитиме 3,5 гривні за літр.

Водночас народний депутат Данило Гетьманцев висловив думку, що значного зростання цін на пальне не слід очікувати. У будь-якому випадку підвищення ставок ПДВ на пальне призведе до збільшення цін, що вплине на фінансове становище людей та компаній, які використовують автотранспорт.

“Ціна визначається насамперед вартістю нафти. Зараз ми не бачимо потенціалу для її зростання – навпаки, ми бачимо досить високу маржинальність компаній, які торгують паливом. Тому ми не відкидаємо невеликого подорожчання, але катастрофи точно не буде”, – говорить він.

Експерти припускають, що подорожчання палива призведе до підвищення цін на інші товари та послуги. Це пов’язано з тим, що “ціна нафтопродуктів закладена в собівартість всього на світі – від послуг перукаря до важкого машинобудування”, як пояснює експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.

Таким чином, підвищення ставок ПДВ на паливо з 7% до 20% призведе до збільшення витрат підприємств на сировину та матеріали, що можуть спричинити підвищення цін на товари та послуги в цілому.

Джерело.

Close