facebook

Залізуть у кишені ще глибше: вже у липні податки вичавлять останні копійки з українців

В Україні відновлять систему оподаткування, яка діяла до війни


Починаючи з 1 липня, перевірки ДПС у період дії воєнного стану проводитимуться лише за наявності безпечного доступу до територій, приміщень та іншого майна, що використовується для господарської діяльності. Про це повідомили у Мінфіні.

Нагадаємо, що 29 травня Верховна Рада підтримала зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо оподаткування у період дії воєнного стану. Згідно з цими змінами, система оподаткування має відновити довоєнний стан.

“Прийняття законопроєкту сприятиме збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів у 2023 році на суму близько 10 млрд гривень”, – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Відповідно до цього законопроєкту, починаючи з 1 липня 2023 року:

1) ФОП та юридичні особи більше не зможуть використовувати ставку єдиного податку у розмірі 2% від доходу та бути платниками єдиного податку III групи;

2) ФОП-платники єдиного податку I та II груп більше не будуть звільнені від сплати єдиного податку;

3) документальні перевірки будуть знову проводитися, але при проведенні перевірок під час дії воєнного стану будуть потрібні безпечний доступ до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для господарської діяльності та/або об’єктами оподаткування, а також документів та іншої інформації, пов’язаної з обчисленням та сплатою податків та зборів;

4) буде відновлено штрафні санкції за порушення законодавства про сплату податків, правильність обчислення та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та порядок використання РРО/ПРРО;

5) терміни, визначені податковим законодавством, будуть знову розпочаті.

Цей законопроєкт не передбачає підвищення податків та запровадження нових податкових ставок. Головна мета законопроєкту – повернути податкове законодавство до довоєнного стану.

Крім того, з 1 липня 2023 року дія окремих норм Податкового кодексу, запроваджених на період до припинення чи скасування воєнного стану на території України, буде обмежена.

Джерело.

Close