facebook

Примусове повернення частини пенсії: Українців змусять віддати гроші

Кого із пенсіонерів примусово змусять повернути частину грошей.

Незважаючи на повномасштабну війну, яка триває в Україні понад рік, а також економічні труднощі, українські пенсіонери продовжують отримувати пенсійні виплати вчасно та в повному обсязі. У Телеграм-каналі Головного управління ПФУ на Донеччині пояснили у якому разі пенсіонерів можуть змусити повернути частину виплат.

Згідно з інформацією, після отримання пенсіонером права на пенсійні виплати Пенсійний фонд України щомісяця виплачує належні йому виплати. Водночас трапляються випадки, які можуть призвести до виникнення переплат пенсійних виплат.

Одна з причин переплати полягає у несвоєчасному повідомленні пенсіонером органів ПФУ про факт працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю.

Відповідно до закону, у разі працевлаштування (реєстрації підприємницької діяльності) пенсіонер зобов’язаний повідомити органи Пенсійного фонду протягом десяти днів після працевлаштування.

З цими вимогами чинного законодавства має ознайомитись кожен пенсіонер при зверненні за призначенням пенсії, особисто поставивши свій підпис у заяві та отримавши «Пам’ятку пенсіонера».

У тому випадку, якщо пенсіонер не попередив про своє працевлаштування та цю обставину буде встановлено працівниками пенсійної служби під час звірки даних із державними реєстрами загальноосвітнього державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб-підприємців. Однак на дату такого звіряння суму надмірно виплачених пенсійних коштів вже буде зафіксовано.

Якщо ж пенсіонер відмовляється добровільно повернути зайві отримані гроші, ПФУ ухвалює рішення про утримання з пенсії суми переплати у межах 20% пенсії.

Джерело.

Close