facebook

Мобілізація 2023: Чи можуть військові перевіряти документи

Є чіткі умови, коли вони мають право вимагати пред’явити паспорт.

В Україні триває повномасштабне вторгнення та загальна мобілізація. Військовозобов’язані призивного віку від 18 до 60 років можуть отримати повістку у будь-якому місці незалежно від реєстрації.

Зараз представники територіальних центрів комплектування мають право вручати повістку після перевірки документів — раніше це могли робити лише представники поліції.

Як розповідає адвокат Віолета Монастирська, відповідно до пункту 7 частини першої статті 8 Закону України “Про правовий режим військового стану” під час його дії військове командування може перевіряти документи у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року №1456 надає право перевіряти документи уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ГТС, Держмитслужби та Збройних Сил, які зазначені у наказі коменданта.

Якщо уповноважені особи мають відповідний наказ, то чоловіки до яких звернувся представник ТЦК та СП, зобов’язані надати документи, що підтверджують особу.

Та закон захищає українців та передбачає випадки, коли саме військові можуть вимагати пред’явити документи.

Наприклад якщо людина схожа на когось, хто перебуває в розшуку, якщо є підстави вважати, що вона могла вчинити правопорушення, якщо людина знаходиться на території або об’єкті зі спеціальним режимом, якщо вона має зброю та інші подібні обставини.

Юрист Сергій Савінський додав, що перед тим, як вимагати пред’явити документи у чоловіка на вулиці, спочатку представники ТЦК мають надати інформацію про свої повноваження, а саме:

службове посвідчення або інший документ, що підтверджує їхню приналежність до підрозділу, визначеного у наказі коменданта;
копію наказу коменданта, яким визначено підрозділи, які мають право на перевірку документів.

Джерело.

Close