facebook

Пенсії збільшать одразу на 4200 грн та індексуватимуть: Зеленський підписав історичний закон

Деяким категоріям українців суттєво підвищать пенсії.

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8032, який передбачає виплати за особливі заслуги перед Україною політв’язням часів СРСР. Про це повідомив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк у своєму Телеграмі.

“Це буде надбавка для борців за незалежність України, ув’язнених за свої переконання. До пенсії будуть виплати у розмірі 4200 гривень на місяць із наступною індексацією”, – йдеться у повідомленні.

Україна впроваджує нову систему спеціальних пенсій для індивідуалів, які відігравали важливу роль у боротьбі за незалежність у XX столітті та були відзначені за свої значні здобутки. Розмір цих пенсій встановлений на рівні двох прожиткових мінімумів для осіб з інвалідністю, що становить 5016 гривень.

29 травня Верховна Рада України ухвалила другим читанням законопроєкт №8032, який передбачає запровадження спеціальних пенсій. За це рішення проголосували 313 народних депутатів.

Відповідно до законопроєкту передбачається щорічне збільшення розміру пенсій. Статус отримувачів пенсій регулюється двома законами. Один із них, “Про правовий статус та пам’ять борців за незалежність України у XX столітті”, був прийнятий ще 2015 року.

Другий закон, “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”, стосується осіб, яких зазнали політичні або релігійні репресії, включаючи позбавлення волі або примусове поміщення до психіатричної установи без законних підстав.

Джерело.

Close