facebook

Мобілізація в Україні: що робити, якщо загострилося захворювання, а ВЛК визнала “придатним”

Важливо знати, що потрібно робити, якщо після отримання допомоги стає гірше, або якщо загострилися хронічні захворювання

В Україні продовжує діяти військовий стан та загальна мобілізація. На превеликий жаль, трапляються випадки, коли українські захисники під час бойового завдання одержують поранення, а після отримання медичної допомоги їхній стан погіршується.

Важливо знати, як чинити в таких випадках чоловікам, яких комісія (ВЛК) визнала придатними до служби, але їм ставати погано або відбувається загострення хронічного захворювання.

Детально про це розповіли на порталі Pro Гроші.

Згідно з довідником військовослужбовця, якщо він потребує екстреної невідкладної медичної допомоги (наприклад, через травму, нещасний випадок, що загрожує життю стану) потрібно виконати наступне:

• зателефонувати за телефоном 103 або звернутися до найближчого закладу охорони здоров’я;

• повідомити свого безпосереднього командира про захворювання або попросити медпрацівників повідомити найближчий ТЦК та СП про місцезнаходження із зазначенням облікових даних для подальшого повідомлення у вашу військову частину;

• після надання медичної допомоги дотримуватись рекомендацій лікаря: повернутися до служби/звернутися до найближчого закладу охорони здоров’я в системі МОУ з повідомленням безпосереднього командира.

Що робити у разі загострення хронічних захворювань
При загостренні хронічних захворювань (станах, що не загрожують здоров’ю та життю) необхідно:

• звернутися до безпосереднього командира та повідомити про захворювання та про те, що звертатиметеся до закладу охорони здоров’я;

• того ж дня звернутися за консультацією до лікаря;
•повідомити командира про результати обстеження. Ваші подальші дії залежить від результатів;

• якщо результати обстежень вказують на задовільний стан здоров’я або свідчать про необхідність планового лікування, потрібно повертатися до військової частини та за необхідності звертатися до начмеду військової частини;

• якщо результати обстеження підтверджують необхідність надання екстреної медичної допомоги, слід діяти згідно з пунктом 1.

Кого не мобілізують примусово
Законодавством гарантовано право на відстрочку всім категоріям чоловіків та жінок, зазначених у статті “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Відстрочення дають: за станом здоров’я; для навчання; через бронювання на роботі; для викладання чи заняття наукою; з професійної діяльності; за сімейними обставинами.

Джерело.

Close