facebook

Поки що ТЦК не дасть “добро”: військовозобов’язаним заборонено міняти місце проживання, але є нюанс

У ТЦК забороняють військовозобов’язаним чоловікам міняти місце проживання


У період війни в Україні багато громадян змушені міняти своє місце проживання. У тому числі таке становище постає перед військовозобов’язаними чоловіками віком від 18 до 60 років. Про це пише “РБК-Україна”.

Адвокат Антон Маринич пояснив, чи потрібно щоразу під час переїзду отримувати дозвіл у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки?

Насправді існує заборона на зміну місця проживання для військовозобов’язаних під час воєнного стану. Про це говорить фахівець, посилаючись на Правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Цю інформацію можна знайти у Додатку 2 до Постанови КМУ №1487 від 30 грудня 2022 року.

“Якщо ви плануєте змінити місце проживання на інше місто (район у місті), вам необхідно попередньо з’явитися до ТЦК та СП та отримати дозвіл від керівника (начальника) відповідного ТЦК та СП для зняття з військового обліку”, – каже Маринич.

Водночас у цих правилах є деякі винятки, внаслідок чого чоловіки можуть змінити місце проживання під час воєнного стану.

“Допускається зміна місця проживання онлайн. Для цього потрібно подати Декларацію місця проживання/пройти онлайн-реєстрацію (раніше – прописка). У такому разі виникає обов’язок стати на облік у ТЦК та СП за задекларованим місцем проживання”, – наголосив він.

Під час мобілізації в Україні військовозобов’язані чоловіки можуть отримувати повістки. Однак, не кожна повістка означає виклик на фронт. Проте неявка до військкомату може спричинити відповідальність.

Важливо зазначити, що під час мобілізації в Україні повістки вручаються військовозобов’язаним у різних місцях. Проте є важлива умова: повістку має отримати особисто сама людина та після отримання поставити свій підпис.

Джерело.

Close