facebook

У водіїв істерика: Нардепи під час війни довели всіх до білого каління

На українських АЗС почали створюватись величезні черги.

У Києві та інших містах встановилися довгі черги на заправках через підвищення ставки ПДВ із 7% до 20% із 1 липня. Про це пише “Телеграф”.

Подорожчання ПДВ, безумовно, призведе до зростання цін, проте це відбувається поступово протягом кількох тижнів. Різке зростання попиту, як у практиці показують, може призвести до додаткового підвищення цін.

Жителі Києва активно діляться відеозаписами із заправок, на яких спостерігаються довгі черги.

Сергій Куюн, директор консалтингової групи “А-95”, зазначає, що поки що складно точно передбачити остаточні ціни на паливо для споживачів після підвищення ПДВ, проте можливо вже зараз розрахувати податкове навантаження.

“На бензині він росте на 11 гривень за літр, на дизпаливі на 8 грн/літр, на зрідженому газі – на 3 грн. При цьому не слід просто додавати ці цифри до поточних цін, адже крім податкової складової у вартості нафтопродуктів є ще дві: закупівельна ціна та націнка заправних станцій. Ми отримаємо зростання вартості бензину на 8-9 гривень на літрі. Дизпаливо подорожчає на 5-6 гривень/літр”, – стверджує експерт.

За його словами, ціни на паливо на світовому ринку залишаються стабільними, становлячи близько 70-75 доларів за барель, і на цей момент немає об’єктивних факторів, що вказують на значне підвищення цін. Проте, як зазначає експерт, ситуація з нафтою може раптово змінитися.

Порівнюючи вартість палива з іншими європейськими країнами, експерт зазначає, що ціни на паливо в Україні досить високі, але це пояснюється об’єктивними факторами, і не варто шукати змін у цьому процесі.

Джерело.

Close