facebook

Масовий виїзд, звільнення і не тільки: Адвокат пояснив наслідки нових правил мобілізації

Через розширення мобілізаційного переліку з’явилися нові ризики.

Верховна Рада днями розширила перелік осіб, які підлягають мобілізації, тим самим звузила можливість відстрочки для тих, хто доглядає родичів з інвалідністю.
Таке рішення може мати декілька наслідків, зокрема негативних, за словами адвоката Романа Сімутіна. Варто зазначити, що тепер мобілізації не підлягають ті люди, які мають родичів із групою інвалідності, але лише за умови, що їх не може доглядати хтось ще з близьких.

“Тобто раніше не підлягали мобілізації незалежно від наявності та кількості, наприклад, братів і сестер у призовників, які мають батьків з числа осіб з інвалідністю. Зараз же – лише за умови, якщо відсутні інші працездатні особи, наприклад, діти таких батьків з-поміж осіб з інвалідністю, тобто чиїсь брати та сестри. Акцент робиться на працездатності та утриманні”, – додав адвокат.
Працездатними особами вважаються ті, кому вже є 16 років, і вони можуть бути залучені до активної діяльності за станом здоров’я.

У той же час непрацездатних батьків мають утримувати їхні сини чи доньки. Однак, маючи дружину чи чоловіка з інвалідністю та при цьому працездатних дітей, є ризик, що одного з них мобілізують.

“Якщо в сім’ї є двоє працездатних дітей, тоді одного мобілізують. Троє і більше дітей – одного залишать”, – пояснив Сімутін.

Крім того, з негативних наслідків адвокат виділив те, що за кордон почнуть масово виїжджати з батькам або окремо рідні сестри, щоб братам дали відстрочку.

Також українці почнуть звільнятися з роботи або переходити на неофіційний заробіток, щоб не підпасти під визначення “утримання”. Ще є ризик, що підуть масові оформлення постійного догляду, хоча довідки ВВК уже перестали видавати.

Джерело.

Close