facebook

Від 500 до 8500 грн: в Україні хочуть скасувати найпопулярніший штраф для водіїв

Нардепи пропонують скасувати для водіїв популярний штраф


В Україні щодня трапляється чимало аварій на дорогах. Також водії не завжди дотримуються правил дорожнього руху. Тому деякі штрафи їм підвищують з метою стимулювання. Але до Ради подано законопроєкт №9210-1, яким, навпаки, пропонується скасувати для водіїв популярний штраф.

Йдеться про штрафні санкції за перевезення пасажирів у салоні авто, якщо вони не пристебнуті пасками безпеки.

Вказується, що за таке часті порушення правил дорожнього руху передбачено штраф для водіїв у розмірі 8500 грн.

Згідно з чинним законодавством, пасками безпеки під час руху авто мають бути пристебнуті як водій, так і пасажири. Причому як на передньому, так і на задньому сидінні.

Зазначається, що звичайний штраф за порушення правил користування паском безпеки становить 510 грн. Однак якщо це правило було порушено під час ДТП, тоді водієві доведеться заплатити від 2400 до 8500 грн.

Тобто якщо авто зупинять співробітники патрульної служби й виявиться, що ні водій, ні пасажири не пристебнуті, тоді водієві випишуть штраф і за себе, і за інших.

Якщо в салоні їде 4 пасажири, тоді за них і себе водієві потрібно буде заплатити 2550 грн.

Варто зазначити, що згідно з чинними законами штраф за непристебнутих пасажирів має сплатити водій.

Але у законопроєкті, який подано до Верховної Ради, автори пропонують карати не водія, а пасажирів за не пристебнутий пасок безпеки.

У разі ДТП пасок безпеки здатний врятувати життя людині. Навіть якщо спрацює подушка безпеки, пасажир або водій може мати перелом шиї. Якщо ж людина пристебнута й у разі аварії спрацює подушка безпеки, більше шансів залишитися живими.

Джерело.

Close