facebook

“Мобілізація в Україні, почали діяти нові правила призову”: адвокат пояснив, кого тепер заберуть до армії

Адвокат Роман Сімутін спробував розшифрувати внесену правку окремих депутатів щодо надання відстрочки від призову.

Як інформує “УНІАН”, тепер вона надається за умови відсутності “інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати”.

Вагітна сестра з дитиною

Батько має інвалідність 2 групи. У сім’ї повнолітні та працездатні (більш як 18 років) син та донька. Остання – вагітна, має одну дитину, живе в іншій області, а дохід її сім’ї дозволяє лише забезпечувати потреби харчування.

“Кого мобілізують? Звичайно, її брата, бо відповідно до закону його сестра працездатна та може і зобов’язана утримувати своїх батьків, бо закон сліпий, він не враховує обставин. Виникає питання: якщо трактування закону буде довільним – хто та як враховуватиме ці обставини? ТЦК, як одеський воєнком чи по совісті?” – зазначив Сімутін.

Брат і сестра-студентка
Мати з інвалідністю 2 групи. В сім’ї повнолітні та працездатні: син, який працює та донька, яка навчається на денній формі.

“Вгадайте, кого мобілізують? Чому? Бо закон сліпий: його сестра працездатна та може і зобов’язана за законом утримувати своїх батьків. Але ж вона не має можливості заробляти. Тобто повинна кинути навчання та йти працювати, бо закон зобов’язує, а воєнком наказує”, – каже адвокат.

Батько, мати та двоє братів

Батько з інвалідністю 2 групи. У сім’ї повнолітні та працездатні два сини та мати.

“Кого мобілізують? Обох! Бо закон сліпий: ваша мати працездатна та може і зобов’язана утримувати свого чоловіка. І, в разі чого, навіть підіймати його, хоч би й він удвічі важчий”, – заявляє Сімутін.

Закордонний фактор

Мати з інвалідністю 2 групи. У сім’ї повнолітні та працездатні – син та донька, яка перебуває за кордоном.

“Здогадайтеся, кого мобілізують? Закон каже, що працездатні особи – це особи віком від 16 років, що проживають На території України. Так, донька перебуває за кордоном, але хто буде вирішувати чи давати відстрочку сину-брату, чи ні? Воєнком”, – переконаний адвокат.

Розширення мобілізаційного переліку в Україні

28 червня 2023 року Верховна Рада ухвалила закон № 9342, в якому йдеться про скасування права на відстрочку від мобілізації тим, хто має родичів з інвалідністю.

Раніше відстрочку від мобілізації можна було отримати за умов, що у військовозобовʼязаного є родич з інвалідністю I чи II групи – дружина/чоловік, батьки дружини/чоловіка. Тепер не служити можна буде лише у разі, якщо в родині більше немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

Джерело.

Close