facebook

Як звільнитися зі служби у ЗСУ за новими правилами: З’явилася детальна інструкція

За певних підстав військовослужбовцям ЗСУ дозволять звільнитися.

З моменту запровадження загальної мобілізації та воєнного стану в Україні 24 лютого 2022 року військова служба триває для терміново покликаних військовослужбовців, а також постійно проводиться мобілізація нових чоловіків та жінок. Про це повідомляє NV.

Законодавство України передбачає жорсткі обмеження та процедури для звільнення під час воєнного стану. Процес звільнення з військової служби та демобілізації регулюється законом про Обов’язкову військову службу та підпорядковується певним правилам.

Демобілізація може здійснюватися або на підставі указу президента про демобілізацію або після закінчення дії воєнного стану. Відповідно до закону, військові збройних сил України (ЗСУ) мають можливість звільнитися з військової служби згідно з такими підставами:

За станом здоров’я: військовослужбовця може бути звільнено, якщо його стан здоров’я не дозволяє йому продовжувати службу.
Після досягнення граничного віку перебування на службі існує певний граничний вік, після якого військовослужбовець повинен бути звільнений.
За сімейними обставинами: звільнення може бути здійснене за сімейними обставинами, такими як вагітність, наявність малолітніх дітей або сімейні проблеми, які потребують присутності вдома.
У разі набрання чинності судовим вироком за злочин: військовослужбовця може бути звільнено відповідно до судового вироку за скоєння злочину.
Такі підстави для звільнення регулюються законодавством та встановлюються для забезпечення порядку та ефективності військової служби у ЗСУ.

Відповідно до запропонованих змін у законопроєкті № 9342, коригування впливають на умови відстрочення, але не впливають на процедуру звільнення військовослужбовців. Однак військовослужбовці, які звільняються через наявність родичів І чи ІІ групи інвалідності, тепер можуть бути позбавлені відстрочки.

Звільнення з військової служби може відбуватися у таких випадках:

В запас: військовослужбовці можуть бути звільнені в запас, якщо вони не досягли граничного віку для відходу в запас і за станом здоров’я придатні для військової служби.
У відставку: якщо військовослужбовці досягли граничного віку для відходу в запас і перебувають у військовому резерві, або визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я військово-лікарськими комісіями, вони можуть бути звільнені у відставку, за винятком військового обліку.
Зазначені підстави для звільнення регулюються законодавством та надають певні умови та процедури для звільнення військовослужбовців з військової служби. Вони є важливим механізмом для забезпечення порядку та ефективності військової служби.

Запропоновані зміни у законопроєкті також запроваджують ситуацію, за якої військовослужбовці, які звільняються через наявність родичів І чи ІІ групи інвалідності, позбавляють можливості отримати відстрочку. Це означає, що звільнення військовослужбовців, які мають таких родичів, не призводитиме до автоматичного надання відстрочки від служби.

Таким чином, процедура звільнення з військової служби передбачає два основні варіанти: звільнення у запас та звільнення у відставку. Військовослужбовці, які не досягли граничного віку для догляду в запас та придатні до військової служби за станом здоров’я, звільняються у запас.

Водночас якщо військовослужбовці досягли граничного віку для відходу в запас або вони визнані непридатними до служби за станом здоров’я, вони звільняються у відставку, крім військового обліку.

Джерело.

Close