facebook

Нові методи мобілізації: ніхто не зможе “увернутися” від повістки

В Україні продовжують вручати повістки всім чоловікам призовного віку


У ТЦК почали застосовувати новий спосіб “вручення” повісток чоловікам. Так, військкоми вирішили передавати документ через двірників. Про це повідомив адвокат Роман Симутін у своєму YouTube-каналі.

За словами правозахисника, є відомі випадки, коли людина отримувала повістку від особи, яка обіймає посаду двірника. Оскільки такій особі немає повноважень офіційно вручати подібні документи, натомість вписується таке повідомлення у порядку денному про явку до ТЦК:

“Повідомлення та повістка вважається належним чином врученими через обслуговувальну організацію”.

Таким чином, за словами Симутіна, є спроба вручити українцям повістки, прикидаючись представниками ЖЕКу. Попри це адвокат стверджує, що ця фраза не має логічного обґрунтування.

“Мало того, це формулювання ще й свідчить проти самого ТЦК, тому що таким чином вони документально розписуються, що жодного повідомлення людина не отримувала. Думаю, ставка робиться на психологічний ефект від отримання подібних листів”, – зазначає адвокат.

За його словами, з погляду юридичної відповідальності двірник не має можливості вручити повістку через відсутність повноважень, на відміну від начальника ЖЕКу.

“Хоча і в цьому випадку є купа питань, але якщо ви повістку візьмете і розпишетесь – тоді вже неважливо, хто і яким чином її вручив”, – наголосив він.

Відповідно до законодавства України, повноваження щодо вручення повісток мають:

працівники територіальних центрів комплектування;
представники органів місцевого самоврядування;
керівники підприємств, установ чи організацій;
керівники навчальних закладів;
фізичні особи, які працюють у сфері підприємництва;
керівники багатоквартирних будинків.

Джерело.

Close