facebook

Конфіскація машин та житла через борги: у Мін’юсті попередили українців

У Мін’юсті повідомили, чи можуть забрати авто чи квартиру за борги під час війни.

Українці продовжують накопичувати борги, адже через повномасштабне російське військове вторгнення у багатьох похитнулося матеріальне становище. У Міністерстві юстиції поділилися, чи можуть в українця через борги забрати авто чи квартиру, пише РБК-Україна.

Заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко відповів, чи можуть у боржників забрати транспортний засіб чи житло.

Зокрема, він заявив, що попри введений у країні воєнний стан, Державна виконавча служба продовжує працювати. За словами Гайченка, на загальних підставах можлива конфіскація такого майна.

При цьому чиновник додав, що є деякі винятки, які стосуються військовослужбовців, а також щодо оплати комунальних послуг.

Але при цьому Гайченко зазначив, що все залежатиме від того, яку суму заборгованості накопичив українець. Є звичайні борги, а є заборгованість за несплачені адміністративні штрафи.

Заступник Міністра юстиції України додав, що якщо сума боргу така, що її може покрити вартість машини чи квартири, тоді виконавча служба може конфіскувати такий об’єкт нерухомості.

При цьому на час війни в Україні зроблено й деякі послаблення для боржників. Наприклад, із заарештованих рахунків можна витрачати на місяць 13 тис. грн.

За словами Гайченка, на цей момент у країні приблизно 2,5 млн боржників. Цей показник таким був до повномасштабного російського військового вторгнення.

При цьому урядовець заявив, що деяким українцям вдається погасити борги, а інші, навпаки, потрапляють до цього списку.

Вказується, що до Верховної Ради подано законопроєкт, яким пропонується накладати арешт на депозити боржників. Це мають робити банки на вимогу судового виконавця.

Джерело.

Close