facebook

Юрій Романенко: “Нардепи від “Слуги народу” хочуть протягнути законопроект 8087, щоб вкрасти бюджетні кошти – це мільйони”

Як Юрій Романенко написав у себе в телеграм-каналі: “Нардепи від “Слуги народу” хочуть протягнути цей законопроект, аби вкрасти бюджетні кошти – це мільйони. І тому вони прикриваються війною. Мовляв, треба захищати інформаційну інфраструктуру від Росії. Стаття Івана Пєтухова щодо законопроекту, який ми розглядали днями. Сьогодні за нього мають голосувати.

Нардепи, завтра у Верховній Раді, під соусом посилення кіберзахисту, намагатимуться протягнути скандальний законопроект №8087 “Про захист інформаційної інфраструктури”.

Проте, в Українському союзі промисловців та підприємців (УСПП), кажуть, що цей законопроект не про захист, а про цифровий концтабір та розпилення великих коштів із держбюджету. Зокрема йдеться про мільйони гривень.

Саме про це під час ефіру з Юрієм Романенком та Миколою Фельдманом заявив засновник телекомунікаційної компанії Адамант, віце-президент УСПП Іван Пєтухов.

“Нардепи від “Слуги народу” хочуть протягнути цей законопроект, аби вкрасти бюджетні кошти – це мільйони. І тому вони прикриваються війною. Мовляв, треба захищати інформаційну інфраструктуру від Росії.

Крім того, нардепи посилалися на нову Європейську Директиву безпеки NIS 2, вона прийшла на заміну (першої) NIS у Європі, агрегувавши та вдосконалюючи все, що існувало до неї. Однак директива не може порушувати право власності та приватного життя, про що чітко у ньому йдеться.

Також у директиві йдеться, що це не стосується сектора безпеки та оборони. Тобто в ЄС проти втручання у сектор безпеки та оборони, а те, що прописано у законопроекті № 8087, робиться у Росії.

Тобто цей законопроект не про кібербезпеку, а про тоталітаризм. В Україні хочуть зробити структуру, на кшталт російської ДержСОПКИ, створеної у 2010 – 2012 роках, колишніми структурами ФСБ. Тобто, в Україні імплементується законодавство РФ. А це означає, що приходити до провайдерів із перевірками будуть – МВС, РНБО та СБУ під керівництвом Держспецзв’язку. Це доказ того, що ми будуємо маленький СРСР”, – каже І. Пєтухов.

Слід зазначити, що раніше законопроект №8087 розкритикували у НАЗК. Як недолік цього документа називали надто великі повноваження, якими планують наділити Держспецзв’язок. У свою чергу, нардеп від “Слуги народу” А. Федієнко у своєму листі НАЗК написав, що всі недоліки та зауваження вже усунуто. Як приклад, додавши порівняльну таблицю.

Однак Іван Пєтухов зазначає, що це далеко не так, а НАЗК треба уважніше придивитися до нових поправок, бо там є корупційна складова.

“Були зроблені косметичні правки, де просто по-іншому називали ту саму сутність. Нічого не змінилося. Якщо подивитися на сторінку, де йдеться про зміни до закону про держтаємницю, то згідно з новими поправками можна буде засекречувати всі закупки, тендери та інформацію про “Кібербезпеки. Тобто можна буде красти. До речі, останнім часом ми досить чуємо про корупційні скандали за участю різних керівників Держспецзв’язку”, – каже І. Пєтухов.

Слід нагадати, що від представників влади США та Британії звучали заяви про виділення мільйонів на кібербезпеку Україні. Тому, на думку експертів, можливо, що саме законопроект 8087 спрямований на освоєння цих коштів.

До речі, інтернет асоціація України попереджає, що у разі ухвалення скандального закону створить справжні корупційні схеми.

Головний редактор Internetua.com Дмитро Сізов вважає, що законопроект 8087 призведе до неприхованого рейдерства серед правоохоронців.

“Це справжні “мисливські угіддя” для правоохоронців. У разі ухвалення цього законопроекту будуть постійні обшуки та вилучення сервісів в українських провайдерів. До речі, у Миколаєві вже під таку роздачу потрапляв відомий інтернет-провайдер за часів президентства Януковича.

Тому все, що відбувається з цим законопроектом – продовження історії з хабарами та рейдерством стосовно українських провайдерів. Усі “видатні діячі”, після того, як їх не посадили свого часу, тепер лобіюють цей законопроект. Вони вигадали, що заходитимуть до кого завгодно і зніматимуть якісь дані, забиратимуть сервери. Для цього їм не потрібний ордер слідчого судді.

До речі, у Миколаєві (справа з інтернет-магазином) суддя за хабар у 20 тисяч доларів його виписав. І такі випадки були рідкісні. Після цього розпочалися масові скарги українських підприємців до ДААГУ та ЄСПЛ. Тож суддів почали виганяти з роботи. Тому, щоб узаконити таке рейдерство, до парламенту і протягли законопроект 8087. Адже він дозволяє виписувати дозвіл на обшуки без слідчого судді. Тому законопроект 8087 – це неприкритий рекет”, – резюмує Дмитро Сізов.

Засновник телекомунікаційної компанії Адамант І. Пєтухов додав, якщо владі вдасться протягнути законопроект 8087, то в Україні буде гірше, ніж у Росії чи Китаї.

“Це прямий шлях до КНДР”, – резюмує І. Пєтухов

Close