facebook

Вже скоро: Тисячі українців втрачають земельні паї, що терміново потрібно зробити

Українців попередили, що потрібно зробити, щоб не позбутися земельних паїв.

Мешканців міст та сіл в Україні попереджають, що вони можуть втратити свої земельні ділянки, якщо не зроблять таке. Інструкцію у відео, доступному в TikTok, дала адвокатка з АТ “Правовий елемент”.

Якщо власник земельного паю ще не одержав право власності на нього, варто це зробити найближчим часом.

Повідомляється, що на це українцям дали час до 1 січня 2025 року, інакше можна позбутися своєї земельної ділянки.

Сертифікат на земельну ділянку, тобто пай підтверджує право власника на отримання земельної ділянки та містить дані про її вартість та площу про умовні кадарстрові гектари.

Але сертифікат ще не є підтвердженням права власності на земельну ділянку, а також не встановлює кордонів.

Саме оформлення ділянки у свою власність передбачає заміну сертифіката про право на таку земельну ділянку та витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права на земельну ділянку.

Тобто, оформивши земельний пай, у документі буде чітко зазначено межі в натурі, а власник паю матиме повне право на його володіння, користування та розпорядження.

Якщо не оформити земельний пай належним чином до 1 січня 2025 року, тоді після зазначеної дати ця земельна ділянка вважатиметься незатребуваною.

У такому разі така земельна ділянка за рішенням відповідного органу місцевого самоврядування та на підставі рішення суду буде передана у комунальну власність територіальної громади, на якій вона перебуває.

Тобто власник втратить на нього право і не зможе їм розпоряджатися, а пай має право передати комусь іншому. Тому, щоб не втратити своє майно, слід його оформити за всіма законами.

Джерело.

Close