facebook

Вдруге повторювати не захочеться: когось з українців почнуть карати “городними штрафами”

Після збирання врожаю рік у рік Україну підкошує одна й та сама проблема – цілі гектари охоплює вогонь.

В Україні розпочався сезон підпалів трави. При цьому важливо пам’ятати, що підпал сухостію завдає значної шкоди ґрунтам, навколишньому середовищу і навіть може загрожувати життю людей. Наприклад, нещодавно на Закарпатті через необережне поводження з вогнем на горі Савкін пожежа знищила понад 90 га лісу. Про це нагадують рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій.

І справді, в Україні суху траву, листя та гілки дерев спалювати заборонено, адже це дуже небезпечно. Паліям загрожують штрафи та кримінальна відповідальність.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

Згідно зі статтею 77 Земельного кодексу України паліям сухої трави загрожують штрафи:

громадянам від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів, тобто від 170 до 340 гривень;
підприємцям та посадовим особам від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів, тобто від 850 до 1190 гривень.
Однак у деяких випадках розміри штрафів можуть бути набагато більшими і становити тисячі гривень. Все залежить від розмірів територій, на яких спалюється трава, а також від наслідків пожежі.

Ще б пак, підпали сухостою часто переростають у неконтрольовані масштабні пожежі, що знищують будівлі, екосистеми і призводять до загибелі людей. А в умовах воєнного стану ще й можуть підривати обороноздатність України.

,За законом, якщо пожежа переходить на великі території (поле, луг, пасовища) та території природно-заповідного фонду, то доведеться заплатити 90-150 тисяч гривень. А якщо під час пожежі загинули люди, то взагалі можна отримати до 5 років позбавлення волі.

Раніше рятувальники повідомляли, що в умовах воєнного часу відповідальність за спалення сухостію збільшуватиметься. Адже навмисний підпал з метою завдання збитків можуть прирівняти до диверсійної діяльності.

 

Джерело.

Close