facebook

Військовий облік для жінок: коли розпочнеться мобілізація і хто у перших рядах

Військовий облік жінок з 1 жовтня зміниться


Наразі жінки можуть добровільно стати на військовий облік. Проте вже з 1 жовтня поточного року для деяких жінок, які працюють у певних сферах, це стане обов’язково. Все, що потрібно знати про військовий облік жінок, розповів адвокат Володимир Крекотень у відео, опублікованому в Instagram.

Якщо всі чоловіки віком від 18 до 60 років повинні на період воєнного стану країни стати на військовий облік, то до жінок до недавніх пір таких вимог не пред’являли.

Але з 1 жовтня в Україні запроваджується обов’язковий військовий облік для жінок-медиків та фармацевтів. Українки з іншими спеціальностями, спорідненими до військово-облікових, можуть ставати на військовий облік за власним бажанням.

За словами адвоката, зараз усі жінки незалежно від наявності статусу військовозобов’язаного, професії та перебування на військовому обліку можуть виїхати за кордон.

Але він не виключив, що у майбутньому ситуація може змінитися. Крекотень додав, що з урахуванням усієї диджилізації військового обліку, яка зараз дуже активно впроваджується, певні заборони можуть запровадити й для жінок. Але поки що тільки звучать такі пропозиції, жодних остаточних рішень не приймалося.

Жінкам стати на військовий облік можна у територіальному центрі комплектування. Для цього потрібно прийти з паспортом, дипломом про медичну освіту та довідкою з місця роботи.

Вони потім повинні повідомляти ТЦК про важливі зміни у своєму житті, наприклад, про зміну місця реєстрації/проживання, сімейного статусу, інвалідності тощо.

Також їм варто бути готовими до того, що їх можуть мобілізувати після того, як відбудеться постановка на військовий облік.

Також установи медичного профілю, де навчаються дівчата на таких спеціальностях зобов’язані за два місяці до завершення навчання подавати до районних (міських) ТЦК СП списків випускників, із зазначенням ПІБ, дати народження, паспортних даних та податкового номера, зареєстрованого місця проживання, спеціальності та дати завершення навчання, номери військово-облікового фаху. Ці списки ТЦК СП зберігаються протягом 10 років.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Володимир Крекотень (@vladimir_krekoten)

Джерело.

Close