facebook

У Росії мав літак та 2 квартири: nілот Мі-8 пояснив, чому перейшов на бік України

Максим Кузьмінов, завдяки якому вертоліт Мі-8 опинився в Україні, назвав війну Росії проти нашої держави найжорстокішим злочином. Про це він сказав 5 вересня на пресконференції “Подробиці спецоперації з викрадення російського вертольота”.

Що розповів Кузьмінов

Російський пілот заявив, що сам для себе вирішив не брати участі в злочинах режиму Владіміра Путіна проти українців. Він наголосив, що йому ніхто не нав’язував своєї думки з цього приводу.
Так, у мене в Росії залишився літак, непогана зарплата, дві квартири, майже пенсія, по суті, багато чого тримало там. Але для мене найголовніше було – не брати участі в цих злочинах,– сказав він.

Кузьмінов був підписаний на телеграм-канали ГУР МО. Він звернувся до української розвідки. Після цього було створено секретний чат для листування з ним. Йому запропонували нові документи, виплати та гарантії безпеки для нього й близьких родичів. Батьки одразу підтримали його рішення.

Чим пілот займався під час війни

Льотчик заявив, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну він тільки перевозив вантажі та російських військових. Він наголосив, що виконував виключно транспортні завдання, хоч йому й доводилося іноді залітати на територію України.

За його словами, такі місії він виконував “зі сльозами на очах” та “великим небажанням”. Кузьмінов запевнив, що ніяких ударів по об’єктах в Україні та по українцях не завдавав, а якби отримав би такий наказ, то не виконував би його.

Росіянин спростував міфи Кремля

Російський пілот назвав Україну чудовою країною, а українців – дуже хорошими людьми. Він спростував кремлівські фейки та наголосив, що в нашій державі немає ніяких фашистів та нацистів, про яких брешуть пропагандисти Росії. Кузьмінов хотів би, щоб його колишні товариші по службі зрозуміли це, однак він не підтримує з ними жодних контактів.

Подробиці спецоперації “Синиця”

ГУР МО спільно з Нацполіцією та ЗСУ успішно провело операцію з викрадення російського гелікоптера Мі-8. В Україні раніше не проводилося нічого подібного.

Українська розвідка підтримувала контакт з російським пілотом пів року. Льотчик сам вийшов на українців. Його родину перед цим перевезли в Україну. Сам пілот отримає нові документи та грошову винагороду.

Кузьмінов летів з Курська до Харківської області. Біля населеного пункту Шебекіно він перейшов до режиму радіомовчання. При перетині російсько-українського кордону по гелікоптеру стріляли з вогнепальної зброї та поранили пілота в ногу. Сам льотчик припустив, що це були росіяни.

Завдяки цій спецоперації наші захисники отримали вертоліт та авіаційне обладнання для винищувачів Су-30М та Су-35, яке той перевозив. Також в України з’явилася цінна інформація про ворожу авіацію, що дозволить ефективніше протистояти агресії Росії.

Джерело.

Close