facebook

Великі штрафи повертаються: За що каратимуть українців з 1 жовтня

Фінансові санкції стосуватимуться підприємців.

З 1 жовтня 2023 року в Україну повертаються штрафи, скасовані після початку повномасштабного російського вторгнення. Вони стосуються підприємців, які працюють без касових апаратів.

Про це нагадав глава фінансового комітету Верховної ради Данило Гетьманцев в ефірі «Українського радіо».

– Я хочу звернутися до підприємств торгівлі щодо встановлення касових апаратів.

З 1 жовтня буде введено великі штрафи за невстановлення цих апаратів, – наголосив він.

За його словами, уже в повному обсязі відновили планові перевірки бізнесів на наявність реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Передусім, це стосується груп, що реалізують: спиртні напої, табачні вироби, паливо, електроенергію.

Окрім цього, перевіряють також банківські та фінансові установи, а також гральний бізнес.

– Днями буде прийнято план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства, – попередив нардеп.

Якщо податкові органи встановлять, що зазначені групи осіб не здійснюють розрахункові операції через касові апарати, до них будуть застосовані фінансові санкції. Розмір цих санкцій безпосередньо залежить від суми, яка була ухилена від оподаткування через недекларовані операції.

За перше порушення загрожує штраф у розмірі 100% вартості проданих товарів (робіт та послуг). За кожне наступне – 150% вартості проданих із порушеннями товарів (робіт, послуг).

Проте зазначається, що штрафи за роботу без касових апаратів не будуть застосовуватись до бізнесу на прифронтових територіях. Але це не стосується торгівлі підакцизними товарами.

Джерело.

Close