facebook

Вже у вересні: Українцям почнуть надходити величезні штрафи

Державна податкова служба попередила про штрафи.

Українці мали сплатити податки на квартири та будинки до 1 вересня, якщо площа їх нерухомості перевищує “норму”. Ті, хто отримали квитанції, але не внесли плату, тепер зобов’язані сплатити штраф, повідомили у Державній податковій службі. Про це повідомлялось в матеріалі “Стіна”.

Уточнено, що самостійне нарахування та сплата штрафних санкцій за запізнення в сплаті грошових зобов’язань платником податків ПКУ не передбачає. Якщо вам не надійшла квитанція, ви можете не сплачувати, проте податок може бути нарахований за період до 1095 днів. Тобто, ймовірно, вам доведеться сплатити більше в наступному році.

Необхідно зауважити, що податок нараховується лише за “надлишкову” площу. Місцеві органи можуть збільшувати “норму”, проте це рідко відбувається, оскільки зібрані кошти йдуть до місцевого бюджету. “Норма” встановлюється так:

60 квадратних метрів для квартири – за кожний наступний квадратний метр потрібно сплатити податок;

120 квадратних метрів для будинку – за кожний наступний квадратний метр також потрібно сплатити податок;

180 квадратних метрів, якщо є і будинок, і квартира – за кожний наступний квадратний метр також потрібно сплатити.

Розмір податку на нерухомість становить до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік, яка складала 6700 гривень. Це означає, що максимальна сума податку за “надлишкову” площу становить 100,5 гривень за квадратний метр. Згідно з роз’ясненням ДПС, податок на нерухомість не потрібно сплачувати за нерухомість, яка перебуває в окупації чи в зоні бойових дій. Громадяни, які отримали повідомлення про нарахування податку, повинні сплатити його протягом двох місяців.

Розмір штрафу залежить від того, на скільки днів затримано платіж:

до 30 календарних днів включно – штраф до 5% від суми нарахованого податку;

понад 30 календарних днів – штраф 10% від суми нарахованого податку.

Джерело.

Close