facebook

Такого курсу валют українці ще не бачили, долар спричинить шквал в обмінниках

Експерти майже одноголосно кажуть, що у наступному році курс долара буде тільки рости. Здорожчання баксу може стати наслідком деблокування нашого чорноморського коридору та невдалих військових дій.

Як інформує “Телеграф”, як каже радник президента Володимира Зеленського Олег Устенко, зараз є багато факторів, на які не можна впливати й спрогнозувати, як чітко все буде розвиватися на валютному ринку. Однак за оцінками експертів, американська валюта у 2024 році може коштувати 41,1 гривні.

“Якщо говорити про курс, я б погодився з тим, що ми можемо очікувати курс на кінець поточного року десь приблизно на рівні 41-42-43 грн/дол. – в тому діапазоні, про який говорить міністр (Ред. — фінансів). Але ситуація може різко змінитися, якщо відбудеться деблокування нашого чорноморського коридору”, – зазначив він.

Він додає, що завдяки деблокуванню Україна зможе безперешкодно вивозити наше зерно, а це майже 40% наших валютних надходжень.

“Якщо буде такий шквал валютних надходжень від продажу нашого зерна на світовому ринку, це буде сприяти не просто стійкості гривні, а тренду на зміцнення до рівня, який ми бачили кілька місяців тому”, — пояснив Устенко.

Олег Устенко зазначив, що багато буде залежати від військових дій і від темпів деокупації територій України.

“Якщо ми швидко будемо деокуповувати наші території, якщо наступного року мир і перемога прийдуть в першому півріччі, то взагалі економічна модель буде змінена. Буде змінено підхід щодо того, скільки валюти буде заходити до країни. Якщо більше інвестицій заходить до країни, то є продавлення курсу в сторону руху до 35”, — додає радник.

Курс долара в Україні 13 вересня

За даними порталу “Мінфін”, у середу, 13 вересня, середній курс долара в українських банках становить 37,57 грн (купівля) та 38,20 (продаж). Готівковий курс — 38,00 (купівля) та 38,01 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України залишається поки незмінним — 36,56 грн.

Джерело.

Close