facebook

41 грн за долар вже незабаром: Експерти сказали українцям, чи пора вже мчати в обмінники

Фахівці надають коментарі щодо майбутнього курсу валют в Україні. Мова йде як про прогноз на наступний місяць, так і щодо ситуації прийдешнього року.

Як інфломує “Газета”, курс долара не ростиме, поки Україна має підтримку Заходу. Резерви під контролем, а валюта постійно заходить.

Великих змін з інфляцією також не повинно бути. Про це розповів економіст Володимир Дубровський.

“Поки ми маємо підтримку наших партнерів, то жодних великих коливань не має бути. Наші резерви під контролем, валюта надходить весь час. Нацбанк тримає курс таким, який на сьогодні буде комфортним для економіки. Не допускає великих коливань. Поступово відпускатимуть офіційний курс. Ситуація з цим нормалізуватиметься. Але при цьому Нацбанк має достатньо інструментів, щоб не допустити різних змін”, – сказав Дубровський.

Цифри в обмінниках коливатимуться у межах того, що є останні півтора року, уточнив економіст.

“Плюс-мінус десяток копійок. Але сильних коливань не повинно бути. Інфляція національної валюти уповільнюється. Але Нацбанк вважає, що потенціал цього сповільнення вже вичерпується. Зараз гривня входить у нормальні межі. Причин для прискорення чи різкого уповільнення немає”, – додав Дубровський.

Кабінет міністрів наступного року очікує девальвації курсу національної валюти до долара.У припущеннях прогнозу закладена “незначна девальвація гривні”, свідчить проєкт бюджету на 2024 рік.

Водночас значення прогнозного середньорічного обмінного курсу гривні до долара у публічній частині додатків до бюджету, оприлюднених на сайті Верховної Ради, відсутнє.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що бюджетний прогноз Мінекономіки щодо середньорічного курсу гривні до долара на 2024 рік становить 41,4 грн/долар. Він також повідомив про бажаність девальвації.

Джерело.

Close