facebook

Штрафи чоловікам за перетин кордону: голова МВС Клименко розповів, що буде

В уряді не можуть визначитись з покаранням.

Серед урядових кіл триває правова дискусія стосовно санкцій, які можуть бути застосовані до чоловіків, що покинули Україну під час війни.

Цю інформацію надав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на DW.

Міністр підкреслив, що питання покарання для чоловіків, які залишили країну, є складним.

“Тут враховано і юридичний, і моральний аспекти. Моральний аспект включає в себе відчуття справедливості тих хлопців, які зараз перебувають в окопах, забезпечуючи життєдіяльність країни, та тих, хто вже 19 місяців провів за кордоном”, – пояснив міністр, додавши, що “проблема з часом стане соціальною”.

У той же час, Клименко підкреслив важливість з одного боку сприяти поверненню чоловіків в Україну, а з іншого — розрізняти тих, хто виїхав нелегально, від тих, хто покинув країну за законними підставами, але не повернувся.

“Держава зараз шукає золоту середину, щоб можливо, після повернення з-за кордону в Україну, застосувати штраф або адміністративне покарання”, – зазначив міністр.

Водночас, він підкреслив, що якщо чоловік виїхав з України за підробленими документами, це вже може призвести до кримінальної відповідальності.

Важливо зауважити, що під час воєнного стану в Україні всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть бути призвані до військової служби за мобілізацією. Крім того, законодавство забороняє виїзд за кордон військовозобов’язаним чоловікам під час воєнного стану.

Категорії чоловіків, яким дозволено виїзд за кордон:

Тимчасово непридатні до військової служби.

Багатодітні батьки.

Батьки-одинаки.

Чоловіки з інвалідністю.

Супровід хворого за кордон.

Чоловіки, які проживають за кордоном на постійній основі.

Військові відрядження.

Водії та волонтери.

Працівники залізниці та моряки.

Спортсмени та артисти.

Джерело.

Close