facebook

З 1 лютого. Хто має право на звільнення з військової служби та чи змінились умови демобілізації

З першого дня повномасштабного вторгнення Росії в Україні діє воєнний стан та йде загальна мобілізація.

Під час воєнного стану чинні військові не можуть звільнитися з війська за власним бажанням, незалежно від виду призову або служби.

Чи зміняться правила демобілізації з 1 лютого 2024 року?

Допоки триває воєнний стан, строк служби не є обмеженим, а, відповідно до закону України Про військовий обов’язок і військову службу, звільнення можливе лише за наказом глави держави.

Проте є підстави для звільнення за станом здоров’я, за сімейними обставинами, у разі досягнення граничного віку перебування на службі або у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання. Вони перелічені у статті 26 закону.

Скільки служити солдатам, сержантам та офіцерам

Перші майже два роки великої війни показали, що деякі норми права щодо воєнного стану, прийняті в 90-х роках минулого століття не відповідають умовам сьогодення. Тому Верховна Рада запровадила реформи в законодавстві щодо оборони та захисту країни, зокрема щодо строків служби військовослужбовців під час воєнного стану.

Згідно з останніми змінами, які вступили в дію, в законі Про військовий обов’язок і військову службу, військовослужбовцям, які закінчили заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти та здобули рівень фахової передвищої військової освіти за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу строк служби встановили не менше 5 років. До цього військові цієї категорії могли служити від 24 до 60 місяців (від 2 до 5 років) в залежності від місця служби.

Строк служби для рядових, сержантів, старшин, молодших, старших та вищих офіцерів відрізняється в мирний час та під час воєнного стану. Отже, терміни служби в Україні такі:

до 12 місяців ― особи, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти магістра;
до 18 місяців ― солдати і матроси, сержанти і старшини, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях;
до трьох років — контрактники ЗСУ, які служать рядовими, від трьох до п’яти ― ті, хто служать сержантами і старшинами;
від 24 до 60 місяців ― громадяни, яким первинне військове звання присвоєне після проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу;
5 років ― для військовослужбовців, які закінчили заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти та здобули рівень фахової передвищої військової освіти за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу;
12 — 60 місяців ― інші громадяни.

Скільки служити мобілізованим, призовникам та контрактникам під час воєнного стану
Для військової служби в період воєнного стану діють певні правила. Вони є різними для військових строкової служби, мобілізованих та тих, хто служить за контрактом.

Тут важливо зазначити, що військові, які служать за контрактом та не мають українського громадянства, мають право на звільнення за власним бажанням. На відміну від громадян України.

1. Військові строкової служби під час воєнного стану залишаються на військовій службі до:

кінця воєнного стану;
демобілізації;
поки не з’явиться підстава для звільнення відповідно до закону.

Джерело.

Close