facebook

Може рвонути будь-якої миті: українців попередили про серйозну загрозу на ЗАЕС – орки зовсім зійшли з розуму

Російські окупанти замінували ЗАЕС.

З того часу, як російські окупанти окупували місто Енергодар і взяли в облаву Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС), рівень загрози нової екологічної катастрофи зріс для світу на 100%. Генеральний директор International Atomic Рафаель Маріано Гроссі знову заявив, що орки замінували ЗАЕС. Його заява опублікована на iaea.org.

У повідомленні зазначено, що ЗАЕС втратила безпосереднє резервне джерело живлення реакторних установок на кілька годин на поточному тижні. Це нагадує, що існують постійні ризики ядерної безпеки. До того ж Гроссі стверджує і про те, що російські окупанти встановили міни по периметру ЗАЕС.

Сталися проблеми у четвер, 18 січня — з ладу вийшли два резервні силові електричні трансформатори ЗАЕС. Це доводить постійну вразливість у доступності зовнішнього джерела живлення, необхідного для охолодження шести реакторів та для виконання інших важливих функцій ядерної безпеки.

Хоча резервна лінія 330 кіловольтів (кВ) залишалася доступною і могла б забезпечити енергією ЗАЕС при втраті лінії 750 кВ, збій зменшив резервування і так крихкого джерела живлення.

Зазначається, що дані дві лінії електропередач є єдиними, які залишаються доступними для найбільшої в Європі атомної електростанції (АЕС) порівняно з чотирма лініями 750 кВ і шістьма лініями 330 кВ до конфлікту.

За даними, через вісім годин резервне електропостачання було відновлено. ЗАЕС з’ясовує причини аварії, повідомляючи експертам МАГАТЕ на місці, що ознак зовнішнього пошкодження трансформатора немає.

Примітно, що інцидент трапився через кілька тижнів після того, як ЗАЕС – після обговорення з МАГАТЕ – виконала роботи на резервних силових електричних трансформаторах, щоб лінія 330 кВ могла негайно постачати електроенергію при виході з ладу лінії 750 кВ, як і сталося неодноразово під час збройного конфлікту.

Також при останньому огляді ЗАЕС фахівці МАГАТЕ знову помітили міни по периметру ЗАЕС, у буферній зоні між внутрішнім та зовнішнім огорожами об’єкта.

Зазначається, що у листопаді 2023 року група МАГАТЕ їх уже помічала та наказала вилучити, але окупанти знову замінували територію ЗАЕС.

Генеральний директор Гроссі повторив, що наявність мін не відповідає нормам безпеки МАГАТЕ.

Джерело.

Close