facebook

У МОЗ б’ють на сполох: в Україні нова напасть і її все більше з кожним днем

Україні набуває обрисів серйозної проблеми, пов’язаної із збільшенням випадків отруєння чадним газом та продуктами горіння.

За даними служби екстреної медичної допомоги, в період з 1 грудня 2023 р. по 15 січня 2024 р. зафіксовано 103 випадки отруєння чадним газом, при цьому 9 осіб втратили життя, повідомляє МОЗ.

Якщо у грудні минулого року було зафіксовано 56 випадків, в тому числі 3 летальні, то за першу половину січня цього року вже зафіксовано 47 випадків отруєння чадним газом, включаючи 6 летальних випадків.

За даними ДСНС, багато з таких трагедій виникають через пожежі, спричинені порушеннями правил влаштування та експлуатації печей та обігрівальних приладів. Протягом останнього місяця 2023 року зафіксовано приблизно 650 подібних випадків пожеж, що складає 20% від загальної кількості пожеж.

Загалом, у грудні минулого року в Україні сталося 3 205 пожеж, з яких 2 181 трапилися у житловому секторі. Як результат, 218 осіб загинули внаслідок пожеж, із них 7 були дітьми, але 179 осіб вдалося врятувати.

У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року, кількість пожеж у грудні зменшилася на близько 40%, що стало можливим завдяки роботі рятувальників та превентивним заходам для запобігання надзвичайним ситуаціям та пожежам під час опалювального періоду.

На спільному брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заступник директора Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України Сергій Гурєв та заступник начальника відділу профілактичної роботи Управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Анатолій Шкарбута підкреслили досягнені позитивні результати.

Зважаючи на погодні умови та те, що багато громадян обладнали свої будинки генераторами, пічками та іншими опалювальними приладами, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, спільно з Міністерством охорони здоров’я, нагадує про ризики використання такого обладнання та про необхідність надавати допомогу у випадку отруєння чадним газом.

Небезпеку чадного газу становить його повна непомітність для людини, але навіть при невеликій концентрації він може призвести до летальних наслідків. Для вчасної реакції на отруєння, важливо розпізнавати основні симптоми, такі як головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, втома і запаморочення.

У разі підозри на отруєння чадним газом важливо вимкнути всі прилади, за винятком електричних, провітрити приміщення, вивести потерпілого на свіже повітря, забезпечити зручне положення та викликати екстрену допомогу за номером 101 або 112, газову службу за номером 104 та швидку допомогу за номером 103.

Джерело.

Close