facebook

Стосується всіх, хто має город: що треба, щоб його зараз не забрали

Під час перебування у стані військового положення заборонено передавати земельні ділянки безоплатно, надавати дозволи на розроблення земельних документів та створювати такі документи. Проте ця заборона не стосується всіх земельних ділянок, як зазначено Земельним фондом України, повідомляє agronews.ua.

Наразі є можливість приватизувати в таких випадках:

Якщо на земельній ділянці є нерухомі об’єкти, які належать вам особисто.

Приватизація всіх земельних ділянок, які були передані у користування до 01 січня 2002 року. Крім того, заборона на безоплатну передачу земель не поширюється на випадки, коли потрібно виконати рішення суду, яке набрало законної сили.

У всіх інших випадках безоплатної передачі земель державної або комунальної власності в приватну власність, за винятком випадків, передбачених статтею 121 Земельного кодексу України, діє заборона.

Оскільки у більшості випадків “город” означає земельну ділянку для особистого селянського господарства, то під час воєнного стану це також заборонено.

Якщо мова йде про земельну ділянку поблизу житлового будинку, призначену для експлуатації та обслуговування будинку, то її можна приватизувати за наявності відповідних документів на будинок.

Згідно зі статтею 134 Земельного кодексу, на конкурентних засадах (земельних торгах) не підлягають продажу земельні ділянки державної або комунальної власності або права на них у разі, зокрема: передачі громадянам земельних ділянок для сінокосіння і випасання худоби, для городництва.

Згідно зі статтею 36 Земельного кодексу, громадянам або їх об’єднанням можуть надаватися в оренду земельні ділянки для городництва земель державної або комунальної власності. Тому під час воєнного стану можна орендувати земельну ділянку для городництва площею не більше 0,6 гектара.

Джерело.

Close