facebook

Посланцю Пекіна довелося вислухати у Варшаві, що поляки думають про війну в Україні

У Варшаві відбулася зустріч заступника глави МЗС Польщі Владислава Бартошевського зі спеціальним представником уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуеєм.

 

Очікувано на порядку денному було питання агресії РФ проти України, повідомила прес-служба МЗС Польщі.

Польська сторона наполягає на відновленні територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів, йдеться у повідомленні.

У Варшаві наголосили, що підтримувати жертву агресії є не лише правом, а й обов’язком усіх членів міжнародної спільноти, серед яких і постійні члени Ради безпеки ООН.

Польща засудила погрози з боку Росії щодо застосування ядерної зброї та мілітаризації російськими окупантами Запорізької АЕС. У Варшаві вважають, що такі дії провокують небезпеку і можуть призвести до негативних наслідків не лише для Східної Європи, а й для всієї міжнародної спільноти.

“Польща цінує протидію Китаю російським загрозам і розраховує на конкретні дії, зокрема щодо забезпечення ядерної безпеки в Україні, зокрема на рівні Міжнародного агентства з атомної енергії”, – йдеться у повідомленні.

Спецпредставнику КНР довелося відбиватися. Він наголосив, що Пекін не є учасником конфлікту, тому ситуація в Україні не відповідає нічиїм інтересам.

Крім того, науковий співробітник Тайванського інституту досліджень національної оборони та безпеки Юрій Пойта, який також був запрошений на зустріч, зазначив, що такі заяви Польщі мають такі формулювання:

аргументи про те, що війна РФ є не лише справою України, а й Польщі та всієї Європи та світу, адже дії Росії становлять “пряму загрозу регіональній та глобальній безпеці”;
критика Китаю за його допомогу Росії: “Польська сторона закликала Китай не надавати жодної політичної, економічної та військової підтримки Росії” – та спроби виправдати дії РФ (“незгода з будь-якими спробами виправдати агресію так званими “законними проблемами безпеки”);
заклик до КНР, що країна має практично відіграти конструктивну роль: “Польща розраховує на конкретні дії, спрямовані на забезпечення ядерної безпеки в Україні”.

Джерело.

Close