facebook

Термінове попередження від МОЗ: в Україні набирає обертів небезпечна хвороба – косить і дітей та дорослих

Всі діти та вагітні жінки мають отримати щеплення


В Україні фіксується все більше випадків досить небезпечного захворювання, яке вражає найменших громадян України, а іноді й дорослих. За даними, наданими у Міністерстві охорони здоров’я України, у період із січня по лютий цього року було зафіксовано 515 випадків захворювання на кашлюк, і ця цифра зростає. Тому на сторінці Facebook з’явилося попередження відомства про ознаки захворювання та методи захисту від нього.

У Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що в перші два місяці минулого року в Україні було зафіксовано всього 27 випадків захворювання на кашлюк, а цього року цей показник виявився на рівні 515 випадків, що говорить про його стрімке поширення.

95,9% усіх хворих – діти дошкільного та раннього шкільного віку, а 4,1% – дорослі. У відомстві стверджують, що основною причиною поширення хвороби, що передається повітряно-краплинним шляхом, є відсутність відповідних щеплень.

У МОЗ попереджають, що кашлюк відноситься до дуже заразних захворювань, а найбільшу небезпеку він становить для немовлят, які можуть викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених та немовлят хвороба може протікати тяжко, високий ризик ускладнень та смерті. Для старших дітей наслідки не такі сильні, але саме перебіг хвороби вкрай виснажливо і сильно навантажує організм.

Спочатку хвороба легко сплутати зі звичайним ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється спазматичний приступоподібний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист. Приступи кашлю відбуваються частіше вночі, ніж вдень, кашель може супроводжуватися лихоманкою, нежиттю та іншими ознаками ГРВІ.

У немовлят може відбуватися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя, а кашлю при цьому не буде. Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, напади кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.
Тому у МОЗ закликають негайно звертатися до лікаря за перших ознак прояву хвороби. Окрім цього, у відомстві нагадують про необхідність вчасно робити щеплення дітям віком 2, 4, 6 та 18 місяців – всього 4 щеплення. Вагітні жінки теж повинні щеплюватися від кашлюку на терміні вагітності від 16 до 32 тижнів.

Джерело.

Close