facebook

Нові тарифи на електроенергію вдарять по ухилянтах: назріває зростання цін на електрику, з’явилися подробиці ситуації

Українцям готують підвищення тарифів на електроенергію. Очевидно, вони зростуть уже в червні-липні. Після нещодавніх ракетних обстрілів української енергетики ситуація в енергосистемі різко погіршилася. Енергетики більше не можуть компенсувати різницю між реальним тарифом і тим, за яким розраховується населення. Тому тарифи зростатимуть.

Як інформує “Today.ua”, про це пише видання focus, посилаючись на думки експертів енергетичної галузі.

Торішні обстріли енергосистеми змусили енергетиків підвищити тариф для населення. У підсумку з червня 2023 року тариф зріс до 2,64 грн/кВт-год. Це, звісно, далеко не покривало собівартість електроенергії, але все ж таки дало енергетикам більше можливостей для фінансового маневру і дало змогу відновити багато об’єктів, які постраждали від обстрілів.

“Різницю між економічно обґрунтованим тарифом і платіжкою компенсують державні компанії, але зараз ці джерела вичерпалися”, – вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Нинішнього року агресор змінив тактику обстрілів. Тепер здебільшого атакують не об’єкти розподілу електрики, а об’єкти генерації – електростанції. Через це ситуація в енергетиці вкрай важка – набагато важча, ніж була рік тому.

Схоже, що окупанти мають намір вибити всю генерацію, крім атомних станцій. Це створить величезний дефіцит потужності в енергосистемі, а головне, не дасть можливості маневрувати потужністю в пікові години. Через це під час пікових навантажень – вранці і, особливо, вечорами можуть виникати збої в роботі енергосистеми. І енергетикам доведеться вдаватися до аварійних відключень. Ситуація ще більше ускладниться з другої половини літа, а потім може набути масштабів катастрофи з осінніми холодами.
Тож якщо раніше про підвищення тарифу на електроенергію влада говорила з обережністю, то зараз майже з упевненістю: воно буде.

Якими можуть бути нові тарифи на електроенергію

У цьому питанні є великий розкид думок. Хтось каже, що тариф підвищать до 3,5-4 грн/кВт-год. Мовляв, на більше влада не наважиться.

Інші експерти припускають, що тариф знову зроблять диференційованим – залежно від обсягу споживання. Тобто, за низького споживання тариф буде один, а за високого – інший, і він буде вищим. Однак про яку градацію і які тарифи йдеться, поки що невідомо.

На думку третіх – тариф має бути ринковим. Наразі він становить приблизно 8-9 грн/кВт-год, каже експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

“Звичайно, до такого рівня ніхто тарифи підвищувати не буде. Зазвичай у нас підвищують тарифи тільки в крайньому випадку, коли вже повна катастрофа. Ці кошти знизять навантаження на компанії-донори, спроститься проблема боргів на ринку, всі учасники ланцюжка постачання електроенергії населенню зможуть отримувати більше своїх коштів”, – каже Прокіп.

Володимир Омельченко вважає, що тариф для побутових споживачів може бути таким самим, як і тариф для непобутових. Він становить близько 6 грн/кВт-год.

Інший енергетичний експерт Юрій Корольчук, зі свого боку, вважає, що тариф можуть підвищити до 3,5-4 грн/кВт-год, і що він стане вищим із червня-липня.

Є також думка, що тариф на електроенергію можуть зробити ринковим для всіх. Ті, хто можуть, платитимуть за ринковою вартістю. А ті, хто не може, отримуватимуть субсидію, щоб також оплачувати ринкову вартість тарифу.

Ринковий тариф на електроенергію може змусити вийти “з підпілля” ухилянтів

Не виключено, що це може стати ще однією метою підвищення тарифів. Адже в багатьох сім’ях зараз чоловіки ніде не працюють, щоб не “засвітитися” на роботі й не отримати повістку. Однак такі домогосподарства не мають права на субсидію, оскільки до їхнього складу входить непрацюючий дорослий член сім’ї.

Уже зараз багато таких родин ледь зводять кінці з кінцями. Однак, якщо тариф на електроенергію зросте у 2-3 рази, багато хто просто його не потягне. Через це чоловікам-ухильникам доведеться легалізуватися на якійсь роботі. А це означає, що вони одразу ж потраплять у поле зору ТЦК.

Джерело.

Close