facebook

Ухилянтам заборонятимуть керувати автомобілями через суд

Законопроєкт №10449, який 11 квітня 2024 року народні депутати Верховної Ради ухвалили у другому читанні, передбачає запровадження тимчасової заборони на керування автомобілями для громадян, які порушують правила мобілізації. Це буде процедура у кілька етапів.

Так, спочатку керівник ТЦК повинен буде письмово звернутися до поліції з проханням про доставку до територіального центру комплектування громадянина, який порушив ч. 1 ст. 22 (неявка на виклик ТЦК, непроходження медичного огляду), ч. 3 статті 22 (неуточнення в ТЦК своїх військово-облікових даних протягом 60 днів), та вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення законодавства про мобілізацію).

Поліція має вжити заходів для доставки до ТЦК громадянина, який ухиляється від мобілізації. Якщо це зробити неможливо, то поліція повинна надіслати до ТЦК відповідну письмову відповідь. Щоправда, поки що не відомо, скільки часу даватимуть поліцейським для того, щоб вони доставляли у ТЦК ухилянтів від мобілізації.

Після цього керівник ТЦК протягом 5 днів повинен буде направити ухилянту поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення вимогу про виконання обов’язку (це не повістка, а вимога).

Днем вручення вимоги ТЦК вважатиметься: день вручення вимоги під розписку поштою, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу або відмітки про неможливість вручення вимоги з інших причин. Вимоги надсилатимуть за відомими ТЦК адресами. Тобто вимога вважатиметься врученою, навіть якщо громадянин вже не живе за тією чи іншою адресою, але раніше там мешкав.

Якщо громадянин протягом 10 днів з дня вручення вимоги (у тому числі, якщо проставлено відмітку про неможливість вручення) не з’явився до ТЦК, то ця установа має звернутися до суду щодо обмеження у праві управління ТЗ. Що відбуватиметься надалі?

Ухилянти від мобілізації не зможуть отримати посвідчення водія. Поліцейські під час зупинки автомобілів, мабуть, за базою даних визначатимуть осіб, які порушують правила мобілізації.

Після того, як громадянин з’явиться до ТЦК, з нього знімуть заборону на управління ТЗ. Це робитиметься за письмовою заявою начальника ТЦК.

Джерело.

Close